Helsinki’deki Müze Projesine Veto

Yarışmayla yapılan Guggenheim Helsinki Müzesi inşaatında Finlandiya koalisyon hükümeti bütçe desteğini geri çekti.

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yapılan uluslararası yarışma sonucunda 1700 aday arasından birinci seçilen ve merkezi Paris’te bulunan Moreau Kusunoki mimarlık ofisi imzalı Helsinki Guggenheim Müzesi inşaatı koalisyon tarafından yönetilen Finlandiya hükümetinin bütçe görüşmelerine takıldı.

Koalisyon partilerinden Finns Partisi genel başkanı Timo Soini, “Bu girişim için devletin bütçesi olmayabilir.” diyerek projeye yönelik oylamada veto hakkını kullandı. Helsinki kıyısında yapımı beklenen uluslararası müzenin geleceği, geçen ay ülkenin ekonomi bakanı Oli Rehn’in kültürel yatırımlara ülke olarak 40 milyon Avro ayrılabileceğini açıklamasıyla belirsizliğe girmişti. Bilindiği gibi, Helsinki kıyısına inşa edilmesi umulan müze için tahminen 150 milyon Avro’luk bir inşaat bütçesi gerekiyor.

Konuyla ilgili tartışmalar sırasında söz alan Soini, bilinen bir Fin atasözünü kullanarak projeyi “soğuk bir saunadan buhar çıkarmaya çalışmak”la benzeştirmişti. Mimar Kusunoki ise projesini “fragmanlardan oluşan, hiyerarşik olmayan yatay bir kampüs ve pavyonlara sahip, toplum ve sanatın bir araya gelip kaynaşabileceği” bir yapı olarak tariflemişti.

Etiketler

1 Yorum

  • azmi-acikdil says:

    Finlandiyalılar konuşmayı pek sevmez. Sonradan akıllarına gelmiştir. Zaten karanlık güneşsiz bir ülke (ayrıca Helsinki’yi çok severim) kara kara kutuları beğenmemiş olmalılar. Söyleyinceye kadar başkanın dediği doğru.

Bir yanıt yazın