Helsinki Olimpiyat Stadyumu Yenilenerek Kullanıma Açıldı

İlk olarak 1938'de açılışı yapılan Helsinki Olimpiyat Stadyumu, kapsamlı bir modernizasyon ve yeniden inşa çalışmasının ardından 22 Ağustos'ta yeniden açıldı. Stadyumun özgün modernist mimarisine büyük bir saygı ile yapılan dört yıllık yenileme çalışmasının ardından yapıya yeni işlevler eklendi, konfor ve güvenlik artırıldı.

Fotoğraf: Wellu Hämäläinen

Mimari tasarım, İsveç mimarlık ofisi White Arkitekten ve Hollanda’dan Wessel de Jonge ile iş birliği içinde K2S ve Arkkitehdit NRT konsorsiyumuna ait.

Geçmişte, Helsinki Olimpiyat Stadyumu için gelecek belirsiz görünüyordu. Arena kötü durumdaydı ve artık bir etkinlik mekanı standartları karşılamıyordu. Maliyet tahmini yeni bir arena yapacak tutarı gösterse de yetkililer stadyumun yenisini yapmak yerine yenileme konusunda yatırım yapma kararı verdi. Şimdi, Stadyum geçmiş ile geleceğin buluştuğu, eski ve yeni unsurların kusursuz bir şekilde harmanlandığı bir yer haline geldi.

1930’lardan Kalma Ulusal Bir Anıt ve Bağımsızlık Sembolü

Helsinki Olimpiyat Stadı, sadece Helsinki şehir merkezinin simgesi değil, aynı zamanda ulusal açıdan önemi olan bir yapı. Pek çok Finlandiyalı için, stadyum 1930’ların saf işlevselci mimarisinin ve 1952 Helsinki Olimpiyatlarının dış görünüşünün birleşimi, genç ulus için yeni bir çağın başlangıcını simgeliyor.

Olimpiyat Stadyumu, 1930’larda düzenlenen ve Fin mimarlar Yrjö Lindegren (1900–1952) ve Toivo Jäntti (1900–1975) tarafından kazanılan bir mimari proje yarışmanın sonucunda inşa edildi. Tasarım, mimari pratiklik, işlevsellik ve akılcılığı hedefliyordu.

12 Haziran 1938’de Stadyumun açılışından sadece yirmi yıl önce bağımsızlığını ilan eden Finlandiya, 1940’ta Olimpiyatlara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyordu. İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesi üzerine Olimpiyatlar 1952 yazına ertelenmişti.

Fotoğraf: Wellu Hämäläinen

Fin Modernizmi Yeni Standartları Karşılıyor

Stadyum, orijinal mimariye büyük saygı duyarak yenilenirken çok amaçlı bir arenanın 21. yüzyıl standartlarını karşılamak için büyük değişiklikler geçirdi. Stadyum binasının tamamı, saha ve pistler modernize edildi. Dahası, yerin altına başka bir stadyum inşa edildi. 20.000 metrekarelik yeni yer altı alanı, stadyumdaki sıcak iç mekan miktarını iki katına çıkarıyor. Akıllı ve çok yönlü spor tesisleri, yukarıdaki parkurları takip eden bir tünel, bir lojistik alan ve çok amaçlı bir salon Olimpiyat Stadı’nın tamamen yeni bir bölümünü oluşturuyor.

Fotoğraf: Tuomas Uusheimo

Fin ladin ve çam kerestesinden yapılmış cephelerin yenilenen ahşap kaplaması, seyirci koltuklarının üzerine örterek yağmurdan koruma sağlıyor. Güney Finlandiya, Salo’da üretilen 36.300 yeni ahşap kompozit koltukların bileşimi de yangına dayanıklı. Konserlerde Stadyum 50.000 kişiye kadar misafir ağırlayabiliyor.

Fotoğraf: Wellu Hämäläinen

Sıvalı cepheler, görünür beton yapıları ve kıvrımlardaki tuğlalar orijinal görünümüne kavuşturuldu. Yerinde dökülen beton merdivenlerle tirbünlere yeni girişler, beton yapı kıvrımları ve tuğla cephelerin ritmine uyacak şekilde uyarlandı. Yeni acil durum çıkışları sayesinde, Stadyum artık sadece 8 dakika içinde boşaltılabiliyor.

Fotoğraf: Tuomas Uusheimo

Etiketler

Bir yanıt yazın