Hedef bir milyon!

İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara: "Alsancak Limanı genişletilecek ve günde 20 bin turiste hizmet verebilecek hale getirilecek"

İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara, Alsancak Limanı’nın yap-işlet-devret modeliyle genişletilerek günde 20 bin turiste hizmet verebilecek hale getirileceğini belirterek, ”Kruvaziyer turizminde hedef 1 milyon turist” dedi.

Alsancak Limanı Mülki İdare Amirliği görevini de yapan İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir’in kruvaziyer turizminden aldığı payın her geçen gün arttığını söyledi. Limana günde 4 kruvaziyer gemisiyle 10 bin turistin geldiği günler olduğunu belirten Kara, bu yıl boyunca 300 geminin gelmesinin planlandığını vurguladı. Kruvaziyer gemileriyle gelen turistlerin Meryemana Evi, Selçuk, Efes, Bergama, Kemeraltı, Agora gibi tarihi ve turistik yerleri gezdiğini, İzmir’in tanınırlığının arttığını belirten Kara, İzmir’e gelen turistlerin kentin ekonomisine de büyük katkı sağladığını kaydetti. Kruvaziyer gemilerinin limanda yiyecek ve içecek ikmali de yaptığını vurgulayan Kara, şunları söyledi:

”İzmir kruvaziyer turizminde her geçen gün büyüyor, hedefimiz 1 milyon turist. Alsancak Limanı’na 2011 yılı içerisinde 300 geminin gelmesi planlanıyor. Aynı gün dört gemi ve 10 bin turiste hizmet verdiğimiz günler oluyor. İzmir’e gelen turistler Meryemana Evi, Selçuk, Efes, Bergama, Kemeraltı, Agora gibi kentin tarihi ve turistik bölgelerini geziyorlar. İzmir’in ekonomisine katkıda bulunan turistler, ayrıca kentin tanıtımına da katkı sağlıyorlar. Kruvaziyer gemileri limanda yiyecek ve içecek ikmali de yaparak firmalara para kazandırıyorlar. Ancak kruvaziyer turizminde talebi karşılamakta zorluk çekiyoruz. Ulaştırma Bakanlığı bu sıkıntıyı görerek Alsancak Limanı’nın genişletilmesi için proje çalışmalarına başladı. Alsancak Limanı ikiye bölündü ve kruvaziyer limanı projesi uygulamaya geçildi. Parmak iskele yöntemiyle iki yeni iskele daha yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek.”

Alsancak Limanı’na yeni iskelelerin yapımıyla ilgili imar çalışmalarının devam ettiğini, çalışmaların sonbahar aylarında tamamlanmasının beklendiğini belirten Şükrü Kara, limanın iki yıl içerisinde bitirilmesinin hedeflendiğini ve Avrupa standartlarında bir kruvaziyer limanı yapılacağını kaydetti.

Yeni iskelelerin tamamlandığında aynı anda 5 büyük kruvaziyer gemisine hizmet verilebileceğini belirten Kara, şöyle devam etti:

”Alsancak Limanı’nda iki yeni iskele daha yapılınca, limanımız dünya standartlarına uygun hale gelecek. Günde 20 bin yolcuya hizmet edebileceğiz. Yaklaşık 22 bin mekrekare deniz dolgusu yapılacak. Helikopter pisti ve alışveriş merkezlerinin de yer alması planlanıyor. Proje tamamlandığında İzmir kruvaziyer turizminde sınıf atlayacak. Kruvaziyer turizminde Türkiye’de Kuşadası’ndan sonra ikinci sıradaki Alsancak Limanı, yeni iskeleler tamamlandığında Türkiye’nin en büyük kruvaziyer limanı olacak. İki yıl içerisinde projenin tamamlanması hedeflenmekte ve İzmir limanı dünya standartlarında, dünyaca tanınan bir liman haline gelecek.”

Vali Yardımcısı Şükrü Kara, viyadüklerin liman sahasına inmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini, çalışmalar tamamlandığında yolcu otobüsleri ve konteyner getiren tırların şehir trafiğine çıkmayacağını ve Alsancak’daki trafik sıkışıklığının da sona ereceğini söyledi. Viyadüklerin çevre yolunu limana bağladığını vurgulayan Kara, ”Viyadük çalışmaları da limana büyük katkı sağlayacak. Alsancak Limanı her yönüyle gelişecek, büyüyecek” şeklinde konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın