Heatherwick Studio’nun “1.000 Trees” Projesi Şanghay’da Açılıyor

İngiliz tasarımcı Thomas Heatherwick tarafından tasarlanan, bitkilerle kaplı 1.000 Trees projesinin ilk etabı, Çin'in Şanghay kentinde açıldı. "Şangay'daki Babil'in Asma Bahçeleri" olarak tanımlanan karma kullanımlı projede, her birinin üstüne bir ağaç dikilmiş 1.000 sütun bulunuyor.

Şanghay’ın Putuo bölgesinde inşa edilen projenin ilk etabı, sekiz yıllık geliştirme sürecinin ardından 22 Aralık’ta bir törenle açıldı. Proje, şehrin M50 sanat bölgesinin ve halka açık bir parkın yanında yer alıyor. Tamamlandığında 300.000 metrekarelik bir alanı kaplayacak dağ benzeri iki zirveden oluşan proje; restoranlar, müzeler ve galerilerin yanı sıra bir dizi tarihi binayı da kapsayacak.

Heatherwick’in tasarımında, bina için yapısal destek sağlayan sütunların her birinin saksı görevi görecek şekilde bir ağacı tutması planlanmış. Heatherwick Studio ortaklarından Lisa Finlay proje hakkındaki düşüncelerini “Saksıları sütunların doğal uzantıları olarak hayal ettik” şeklinde özetlemiş.

70’ten fazla farklı ağaç türünün kullanıldığı projede sütunların içindeki ağaçları sağlıklı tutmak için gizli bir sulama sistemi oluşturulmuş.

Projenin ikinci etabı olan asma bahçelere sahip daha uzun bir yapının iki yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Her iki tasarımın kapalı bir bağlantı köprüsü, tünel ve zemin kat yerleşimi ile birbirine bağlanması planlanıyor.

Projenin her iki bölümü de, şimdi gezi asansörü olarak işlev görecek eski bir çan kulesi de dahil olmak üzere, bir kısmı yeni komplekse dahil edilmiş olan eski bir un fabrikasının arazisinde yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın