Heatherwick Studio’dan Kinetik Bir Sera: Glasshouse

Heatherwick Studio tarihi Woolbeding Malikanesi'nin bahçesinde heykelsi ve kinetik bir sera olan Glasshouse'u tasarladı. Tasarım, Viktorya dönemi teraryumlarından esinlenilerek hayata geçirilmiş.

National Trust için inşa edilen Batı Sussex’teki sera, Woolbeding Gardens’taki Silk Route Garden için bir odak noktası olarak oluşturulmuş.

Silk Route Garden, Avrupa ve Asya arasındaki eski bir ticaret yolları ağı olan İpek Yolu’nu ve bunun İngiliz bahçeciliği üzerindeki etkisini gösteren 12 adımlık bir yolculuğun örneklerini içeriyor.

Glasshouse’ın içinde ipek yolu güzergahı üzerinde keşfedilerek İngiltere’ye taşınan nadir bir Aralia Vietnamensis ağacı ile eğrelti otları, şemsiye ağaçları, manolyalar ve muzlar gibi bitki türleri yer alıyor.

Yapı, çiçek sepallerine benzemeyi amaçlayan açılı cam panelleri destekleyen 10 çelik bileşenden oluşturulmuş. Sıcak günlerde, bu paneller, bir hidrolik sistem sayesinde, subtropikal bitkileri doğrudan ışığa ve havalandırmaya maruz bırakmak için dört dakika içinde açılacak şekilde planlanmış.

Yapı mühendisi Eckersley O’Callaghan ile geliştirilmiş bu sistemde, basınç altında sıvıya dayanan ve kapalı bir alanda hareket eden bir hidrolik mekanizma kullanılmış.

Glasshouse’un çevresinde, İpek Yolu’nun on iki farklı bölgesinden getirilmiş 300 bitki türüyle kaplı dolambaçlı bir yol oluşturulmuş.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın