Heatherwick Studio’dan ABD’de Kütüphane Tasarımı

Heatherwick Studio ABD'nin Columbia bölgesinde bulunan projenin detaylarını paylaştı.

Tırmanılabilir cephesiyle 5 kottan oluşan kütüphane kentin ana yaya yoluna, bir ön bahçeyle açılıyor. Yürünebilir çatılara eklemlenmiş çapraz yeşil teraslar yerel bitki türlerini ağırlarken Kittamagundi Gölü’ne çeşitli bakış açıları sunuyor.

Mimarlık ofisi ekibi tasarım konsepti için, kütüphanenin kültürel bağlamda zaman içinde değişen rolünü dikkate alarak, zengin bir geleneğe sahip bu komünite için çeşitliliği koruyan ve iyileşmeye teşvik eden bir anlayış benimsemiş.

Yapının bulunduğu bölge olan Columbia, planlı bir komünite olarak James Rouse tarafından geliştirilmiş. Bu bağlamda mimarlık ofisinin tasarımı, bu mimarlık mirasını koruyarak eğitim programları ve diğer aktivitelerle Rouse’un felsefesini yaşatmayı amaçlıyor.

Ofisin kurucu ortağı Stuart Wood proje hakkında, “Columbia her zaman sosyal olarak yenilikçi bir vizyonla hareket etmiştir. Bu miras, kütüphane tipolojisini kitaplardan öte bir bakışla, daha geniş bir öğrenim ve sosyal değişim deneyimi sunan yeni bir komünite merkezi olarak düşünmemize olanak tanıdı. Göl kenarından yeşeren ve kademe kademe yol alan teraslı mekan çeşitli etkinlikler için bir amfi tiyatro, oyun mekanları ve birçok farklı disiplinin kendine yer edinebileceği çalışma alanları bulunduracak,” diyor.

Mekansal programda yer alan diğer işlevler bir kafe, test mutfağı, üretim laboratuvarı ve çocuk oyun alanları olarak sıralanıyor. Projenin inşasına 2024 sonlarında başlanması, kütüphanenin kapılarının ise 2027 yılında açılması bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın