HDP’li Yıldırım: 3 Yıl Sonra Hasankeyf’ten Geriye Erimiş Kireç Kalır

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, Meclis'te Çevre Bakanlığı'nın bütçesi görüşülürken Ilısu Barajı'nın altında kalacak Hasankeyf ile ilgili açıklamalarda bulundu.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, Ilısu Barajı’nın yapımının ardından sular altında kalacak olan, UNESCO’nun 10 kriterinden 9’unu yerine getiren Hasankeyf ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Hasankeyf’teki ana kaya ve bütün tarihi yapıların, yüzlerce metre derinliğe uzanan kalsiyum karbonattan oluşan kireç taşı olan kalker taşı olduğunu belirten Yıldırım, “Bu kalkerin en önemli özelliği kireç taşı. Su ile reaksiyonunda hemen erimeye başlar. Siz 50 yıllığına yapacağınız Ilısu Barajı’nı, hiç 50 yıl beklemenize gerek yok. Emin olun Bayın Bakan, 3 yıl su tutulsun, 3 yıl sonra baraj kapaklarını açın, ortaya sadece erimiş kireç yığınları kalır. Hasankeyf çığlık atıyor. Gölge etmeyin başka ihsan istemem. Bana dokunmayın, başka hiçbir şey istemem. Hasankeyf 12 bin yıllık bir çığlıktır. Onun için oraya yapılacak binalarla ne olursunuz övünmeyin” diye konuştu.

ÇEVRE BAKANI EROĞLU’NUN AÇIKLAMALARI

TBMM Genel Kurulu’nda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı bütçelerinin görüşülmesine başlandı. Genel Kurul, Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı. 2016 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinin altıncı turunda Rekabet Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Türkiye Su Enstitüsü bütçeleri de görüşülüyor.

Parti grupları ve şahısların bütçeler üzerine görüşlerini dile getirmesinin ardından bakanların sunumuna geçildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2016 yılı bütçe sunumu yaptı.

“HASANKEYF TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL İLÇESİ OLMAZSA BANA GELİN”
Devlet Su İşleri Genel Müdürü iken tebdili kıyafet giderek Hasankeyf’in birçok resmini çektiğini anlatan Eroğlu, “Artuklu köprüsü, taşları sökülerek gecekondu yapılmış. Hasankeyf’i bu hale getiriyoruz. Türkiye’nin en güzel ilçesi olmazsa, bana gelin. Hasankeyf su altında kalmıyor. Yanlış biliyorsunuz. İlköğretim okulu, cami, aynısını yapıyoruz.” diye konuştu.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen’in, sözlerine tepki göstermesi üzerine Bakan Eroğlu, “Siz Batmanlısınız, Hasankeyf’i biliyorsunuz, sizin konuşmaya hakkınız yok. Neden. Çünkü Hasankeyf’teki derme çatma çarşıyı tarihi kapalı çarşı haline getiriyoruz. Hasankeyf’i muhteşem bir ilçe yapacağız. Hepsi su altında kalmıyor. Tarihi yukarı şehir tamamen çöküyormuş. Ilısu Barajı sayesinde biz onu tahkim ediyoruz. Yukarının tamamı kayıp gidiyordu, bunun raporları var. Bütün tarihi eserler taşınabilenler taşınacak. Hatta dünyada bir örnek. Bütün arkeolojik kazılar yapıldı. Tarihi eserler ortaya çıktı. Zeynel Bey Türbesi’ni dünyada en modern teknoloji ile kaydırarak kurtaracağız. Restarosyon yapıldı.” açıklamasında bulundu.

“SADECE ERİMİŞ KİREÇ YIĞINLARI KALIR”

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ise Bakan Eroğlu’nun açıklamalarına şu cevabı verdi: “Tarihi yarımadaya gökdelen yapmakla övünebilir misiniz? Konya’da Alaattin Tepesi’ne alışveriş merkezi yapmakla övünebilir misiniz? İnsanlık mirası, dünya kültür hazinesi. Hasankeyf’teki ana kaya ve bütün tarihi yapılar yüzlerce metre derinliğe uzanan kalsiyum karbonattan oluşan kireç taşı olan kalker taşıdır. bu kalkerin en önemli özelliği kireç taşı. Su ile reaksiyonunda hemen erimeye başlar. Siz 50 yıllığına yapacağınız Ilısu barajını hiç 50 yıl beklemenize gerek yok. Emin olun sayın bakan 3 yıl su tutulsun, 3 yıl sonra baraj kapaklarını açın, ortaya sadece erimiş kireç yığınları kalır. Bunlar insanlık tarihinin bize emaneti olan kültür hazineleridir. Siz bana binalar gösterdiniz sayın bakan ben baksam ne olur, bakmasam ne olur. Biz, Efes Antik Tiyatro’nun yerine bir AVM dikebilir misiniz? bununla övünen bir bakan olabilir mi? Hasankeyf’in bütün hepinizden bir beklentisi var. Hasankeyf çığlık atıyor. Gölge etmeyin başka ihsan istemem. bana dokunmayın başka hiçbir şey istemem. Hasankeyf 12 bin yıllık bir çığlıktır. Onun için oraya yapılacak binalarla ne olursunuz övünmeyin.”

Etiketler

Bir yanıt yazın