Haydi gelin Hitit köyüne geri dönelim

Hitit ve Geç Hitit Çağı'nda önemli bir yerleşim yeri olan, Malatya'daki Aslantepe yakınlarında, Tunç Devri'nin canlandırılacağı tematik bir köy kurulacak.

Hitit ve Geç Hitit Çağı’nda önemli bir yerleşim yeri olan, Malatya’daki Aslantepe yakınlarında, Tunç Devri’nin canlandırılacağı tematik bir köy kurulacak. Köyde, dönemin tavandan giriş yapılan kerpiç evleri inşa edilecek.

Malatya Valisi Ulvi Saran, köye Tunç Çağı dönemindeki Hitit evlerinin kopyalarını inşa edeceklerini söylüyor. Tunç Devri evlerine tavandan girildiğini belirten Saran, “Biz de Aslantepe civarındaki tematik köylerde bunu canlandıracağız. Bu dönemin şartlarını yaşatacağız. Bu evler halen kullanılan kerpiç evlere şaşırtıcı bir şekilde benziyor. Tek fark tavandan girilmesi. Bu nedenle tavanları daha alçak kalıyor” dedi.

Bu evlere gelen turistlerin kerpiç evlerde yöresel yemekleri tadabileceklerini, yerel unsurları görebileceklerini ve buraya özgü hediyeliklerden alabileceklerini kaydeden Saran, evlerde ayrıca Tunç Devri giysilerinin sergileneceğini söyledi.

Hitit testileri rağbet görüyor

Öte yandan, 4 bin yıllık Hitit geleneğinin izlerini taşıyan el çizimi ve el boyaması Hitit şarap testileri ve kadehleri, Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’da büyüklüklerine göre 100 liradan 8 bin liraya kadar alıcı buluyor. Kapadokya bölgesinin el sanatları merkezi olarak bilinen Nevşehir’in Avanos İlçesi’nde üretilen Hitit şarap testileri ve kadehleri, tamamen el işçiliği ürünü.

Etiketler

Bir yanıt yazın