Haydarpaşa Tren Garı WMF “World Monuments Watch 2012” listesinde

WMF (World Monuments Fund) “World Monuments Watch” programı her iki yılda bir dünya genelinde önerilen alan ve yapılar arasından seçtiği 100 tehlike altındaki yapı veya alanı listeler.

Konuyla ilgili basın bildirisi şu şekilde:

“Listede yer alan kültürel miras unsurları ile ilgili, önerilen projelere fon desteği sağlamak için çalışır. Söz konusu yapılar uluslararası kamuoyunda yer alır ve bilinir hale gelirler.

Haydarpaşa Tren Garının sessiz zamanlarının başlangıç günü: 1 Şubat 2012

Haydarpaşa Tren Garı , 2000 yılında planlanan Marmaray projesi kararları sonrasında işlev değişikliği fikri ile tartışılır oldu. Kasım 2010’daki yangın sonrasında gördüğü hasara ek olarak fiziki şartların ve kullanımının getirdiği yorgunluk, tren garının acil restorasyonunu gerektiriyor.

Kamuoyuna sunulan projeler, çeşitli planlama söylenceleri ve gelecekteki bilinmezleri ile tehlike altında bir kültür mirası: Haydarpaşa Tren Garı

Bilinmeyen sürecin tartışmaların ortasında bıraktığı bir binanın göreceği zarar, fiziki koşulların verdiği zarardan az olmayacaktır. Haydarpaşa Tren Garının yarını planlanırken, dokuları ve sosyal anlamı ile korunarak tüm dünyadaki anıt yapıların ve kültürel miras alanlarının doğru dönüşümüne rol model olmasını istiyoruz.

Bizler Ağustos 2010’da Haydarpasa Raılway Preservatıon Project * adını verdiğimiz projemiz ile WMF’e başvurma kararı aldık. Mart 2011’de tamamladığımız başvurumuz sonrası 5 Ekim 2011’de Haydarpaşa Tren Garı, World Monuments Watch 2012’de listelenmiş bulunuyor.

Haydarpaşa Station Preservation Project, kültürel miras alanlarının korunmasını misyon edinmiş, kar amacı gütmeyen üç kişilik bir ekibin ortak çalışmasıdır:

Michael Werbowski / gazeteci, aktivist
Seda Öztaş Kıyan / restoratör
Mete Kıyan / mimar”

WMF hakkında

WMF ,Newyork merkezli, 1960 yılında Albay James Gray tarafından kurulmuş kar amacı gütmeyen bir kültürel miras organizasyondur.1965 yılından bu yana ise dünya genelinde çalışmaktadır. Başlangıçtan günümüze WMF, 637 yapı için fon desteği sağlamıştır. Ülkemizde ise Ayasofya ve Hierapolis fon desteği sağladığı alanlardandır.

Etiketler

Bir yanıt yazın