‘Haydar diye otel mi olur?’

Kadıköy Kent Dayanışması ve Haydarpaşa Dayanışması’nın 10 yıl önce Pamukova’da yaşanan ve 41 kişinin ölümüne neden olan Yüksek Hızlı Tren kazasının yıl dönümünde gerçekleştirdiği “Tamamlanmamış YHT’yi açtırma, Haydarpaşa Garı’nı sattırma” eylemi.

Kadıköy Kent Dayanışması ve Haydarpaşa Dayanışması, 22 Temmuz 2004′te Pamukova’da meydana gelen ve 41 kişinin yaşamını yitirdiği Yüksek Hızlı Tren kazasının yıl dönümünde Kadıköy’de eylem yaptı.

Altıyol’da bir araya gelen yüzlerce kişi, inşaat çalışması tamamlanmadan 25 Temmuz’da açılışı yapılacak olan Eskişehir-Pendik arasındaki yeni Yüksek Hızlı Tren hattını ve Haydarpaşa Garı’nın satılmasını protesto etti.

Sendika.org’da yer alan habere göre Boğa heykelinden Haydarpaşa Garı’na yürüyen kitle, Pamukova’da yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı bir pankart ve üzerinde taleplerin yazılı olduğu dövizler taşıdı. Kadıköy forumları “Haydar diye otel mi olur ayol” pankartını taşırken İsrail’in Gazze saldırısına tepkiler de pankart, döviz ve sloganlara yansıdı.

Yürüyüş boyunca sık sık “Savaşa hayır Haydarpaşa gardır”, “Kültürel miras satılamaz”, “Gar, hastane, liman yok yağmayı durduran”, “Sermaye defol İstanbul bizim”, “Her yer Filistin her yer direniş”, “Bu ülke bu halk satılık değil” sloganları atıldı.

Eylem, Haydarpaşa Gar merdivenlerinde devam etti. Filistin’de yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapılırken, Pamukova’daki tren kazasında yakınını yitiren bir kişi, yaşadıkları acıyı anlattı. Daha sonra Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Örgütlenme Sekreteri İshak Kocabıyık, ortak açıklamayı okudu. Eskişehir-Pendik arası hızlı tren hattının inşaat çalışmaları tamamlanmadan 25 Temmuz 2014′de açılacağını söyleyen Kocabıyıkı, bundan tam 10 yıl önce Pamukova’da meydana gelen 41 ölümlü yüksek hızlı tren kazasını hatırlattı.

BAŞBAKANIN TAVRI YENİ KAZALARA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Başbakanın Gezi ayaklanması sırasındaki “emri ben verdim” tavrının birçok alanda olduğu gibi yüksek hızlı tren hattının erken açılmasında da sürdüğünü belirten Kocabıyık, “Hızlandırılmış tren faciasından ders almayan siyasi iktidarın hattı biran önce açma hırsı yüksek hızlı tren hattındaki sayısız iş kazalarının yanı sıra basına ve kamuoyuna yansımayan irili ufaklı pek çok kazaya yol açmıştır” dedi. Kocabıyık, 3 Temmuz’da Diliskelesi istasyonunda meydana gelen deneme sürüşündeki kazayı hatırlattı.

1 Mayıs 2013′te TBMM’den geçen TCDD’nin yeniden yapılandırılmasına dair yasanın 154 yıllık demiryolu kazanımlarının ve TCDD’nin tasfiyesi anlamına geldiğini ifade eden Kocabıyık, Haydarpaşa ve Sirkeci garları başta olmak üzere Söğütlüçeşme’den Pendik’e, Yedikule’den Halkalı’ya çoğu istasyonun İBB’ye devredilerek gelir getirici imar planlarıyla işlevlerinin yok edileceğine dikkat çekti.

BİTİŞ TARİHİ 2016

Kocabıyık, “Yüksek Hızlı Tren hattının TCDD yatırım programına göre bitiş tarihi 2016′dır. 25 Temmuz 2014′te açılacağı duyrulan hat bitmemiş bir hattır. Bitmemiş bir hatta demiryolu işletmeciliği yapmak tren trafiği ve güvenliği açısından büyük bir risk taşımaktadır. Yüksek hızlı tren hatları bağımsız ve uluslararası kuruluşlarca akredite olmalıdır. Bu hattın böyle bir akreditasyonu yoktur” dedi.

Taksim Dayanışması’ndan mimar Mücella Yapıcı, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu ve Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen’in de katıldığı eylem alkış ve sloganlarla sona erdi. Eylem sonunda Haydarpaşa Gar merdivenlerinde yapılan Perşembe ve Pazar buluşmalarına çağrı yapıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın