Hayaller ve Gerçekler; Kiracılar ve Mal Sahipleri

Estonya Mimarlık Merkezi, 18. Venedik Mimarlık'nde Estonya Pavyonunu temsil etmesi için b210 Architects'ten Aet Ader, Arvi Anderson ve Mari Möldre'nin küratörlüğünü üstlendiği “Home Stage” isimli çalışmayı seçti.

Venedik’teki Arsenale kompleksinin arka çıkışına yakın kiralık bir apartman dairesinde düzenlenecek sergide, bir ev ve bir değişim değeri olarak yaşanılan yer arasındaki çelişki araştırılacak.

Çeşitli Estonyalı sanatçıların her biri, hem ev hem de sahne olarak tasarlanacak olan Venedik’teki bir kiralık dairede bir ay geçirecek. Sergi, 20 Mayıs – 26 Kasım 2023 tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Sergide, ev ve gayrimenkul, hayaller ve gerçekler, kiracılar ve mal sahipleri, sakinler ve ziyaretçiler arasındaki çelişkilerin ortaya koyulması amaçlanıyor.

Günümüzde evin amacı artık yaşam alanı olmanın ötesine geçiyor, kira ve emlak fiyatları artmaya devam ettikçe, yatırım ve spekülasyon giderek daha fazla konutun ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Özellikle şehir merkezlerinde bulunan pek çok konutun sahipleri var, ancak içinde oturan kimse yok, diğer yerlerde ise kiracılar ev bulmakta zorlanıyor.

Estonya Pavyonu’nda sanatçılar, neredeyse gülünç sayılabilecek ev içi durumlar üzerinde durarak bu zıt idealleri vurgulamayı amaçlıyor. Her performansın bir buçuk saat sürmesi planlanıyor ve gün boyunca daire içindeki farklı odalarda döngü halinde tekrarlanacak. Eylemlerden bazıları bir yandan ziyaretçilerin dikkatini çekerken diğer yandan onları ev hayatının ve dinlenmenin keyfine katılmaya davet edecek.

Daire, sergi süresince sabahtan akşama kadar açık olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın