Hayalet Binadan Çocuk Gelişim Merkezi’ne

Çin'in Zhengzhou kentinin yeni finans merkezi Zhengdong New Area'da, 10 senedir terk edilmiş halde duran bir bina, Crossboundaries mimarlık ofisi tarafından Soyoo Çocuk Gelişim Merkezi'ne dönüştürüldü.

Zhengzhou’nun yeni finans merkezinde atıl haldeki 3 dairesel binadan biri, Çin’de çocuk eğitimi üzerine kafa yoran Crossboundaries mimarlık ofisi tarafından yeniden işlevlendirildi. Ekip, merkezde uygulanması planlanan eğitim prensibine paralel olarak fonksiyonların birbiriyle iç içe geçtiği bir fikir üretti. Proje, Haziran 2015’te tamamlandı.


Öncesi


Sonrası

 

3. kat ve çatının bir bölümü Soyoo tarafından kreş olarak işletiliyor. Bu kattaki diğer işlevler; planetaryum, sera, toplanma alanı, yönetim ofisi ve açık oyun alanı.

İkinci kat geniş bir program öneriyor: Drama, dans, müzik sınıfları, okuma-yazma alanı, kütüphane, coğrafya, genel kültür, yemek pişirme, animasyon ve sanat alanları binanın dairesel-sirküler yapısını takip ediyor.

 

Zemin katında, oyun alanı, kafe, yüzme havuzu ve çocuklara yönelik ürünlerin satıldığı fuarlar bulunuyor.

 

Soyoo’da çocuklar, serbestçe bir bölümden diğer bölüme geçebiliyor. Mekanlar birbiriyle bağlantılı. İşlevler kesintiye uğramadan birbirini takip ediyor.

Binanın klasik dikey sirkülasyonunu sağlayan geçişlerin yanı sıra katları farklı açılarda kesen 5 renkli “Tüp”, çocuklara katlar arasında alternatif, oyunlu yollar sağlıyor; zeminlerin sıradanlığını kırıyor. Çocukların mekanda kendi yollarını bulmaları, belirlemeleri; ilgi alanlarını kendi yöntemleriyle keşfetmeleri teşvik ediliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın