Havra Sokağı, 3 asır sonra aslına dönüyor

Havra Sokağı'ndaki bakımsızlıktan dolayı yıkılan 3 asırlık Küçük Karaosmanoğlu Hanı, aslına uygun şekilde kervansaray olarak yeniden yapılacak. Konak Belediyesi de bölgedeki havraları restore edecek.

Tarihi Havra Sokağı’nın Anafartalar Caddesi’ne çıkış noktasında yer alan ancak bakımsızlıktan dolayı yıkılan 3 asırlık Küçük Karaosmanoğlu Hanı, kervansaray olarak aslına benzer şekilde yeniden inşa ediliyor.

Karaosmanzade Hacı Mustafa Ağa Vakfı, 1704 yılında yapılan hanı aslına uygun olarak kente kazandıracak.

Vakıf Mütevellisi Mehmet T. Aykut, “200 bin liralık harcamayla tarihi yapıyı kervansaray yapacağız. Konak Belediyesi de etraftaki havraları restore edecek. Bölge yeni görünümüyle İzmir’in zengin kentsel kimliğinin önemli bir bölümü hale gelecek” dedi. Öte yandan mezbelelik haline gelen eski binanın yıkılmasının ardından şu an Yeşildirek Pasajı olarak faaliyet gösteren tarihi hamam da ortaya çıktı.

DÜKKANLAR YER ALACAK

Küçük Karaosmanoğlu Hanı’nın bakımsızlıktan dolayı tamamen yıkıldığını belirten Aykut, Anıtlar Kurulu’nun kendilerine eski yapıyı yıkıp yeniden yapmaları önrerisinde bulunduğunu söyledi. Aykut, “Müze müdürlüğü nezaretinde bölgede kazılar yapıldı. Hazırlanan proje, koruma kurulundan onay aldı. Tarihi yapı ilk önce kervansaray olarak yapılmış. Daha sonra han olarak kullanılmış. Kervansarayın ilk hali dikkate alınarak yeni bina da etrafı kapalı kervansaray olarak yapılacak. Projeyi bir senede bitereceğiz. Maliyetimiz 200 bin lira civarında. Burada kiralık dükkanlar yer alacak. Konak Belediyesi de imkanlarını seferber ederek sokağı ve havraları restore etmeye çalışıyor” diye konuştu.

Ailenin geçmişi 500 yıl öncesine uzanıyor

Karaosmanoğlu ailesinin tarihinin 500 yıl önceye kadar uzandığını dile getiren Aykut, Horasan’dan gelen ailenin Osmanlı döneminde Ege Bölgesi’nde ayan (devlet adına vergi toplayan) olduğunu söyledi. Aykut, Karaosmanoğlu Halit Paşa, yazar Yakup Kadri Karaosmanoğlu, siyasetçiler Adnan Karaosmanoğlu ve Fevzi Lütfü Karaosmanoğlu, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu gibi bir çok ünlü şahsiyetin Karaosmanoğlu ailesine mensup olduğunu vurguladı. Aykut, “Vakfın bende kayıtlı 103 evladı var” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın