Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK

BAK projesinde Batman, Çanakkale, Diyarbakır ve İzmir’den gençlere kendi seslerini duyurup şehirlerinden hikâyeler anlatabilecekleri ve farklı coğrafyalarla iletişim kurabilecekleri bir ortam sağlanıyor.

Batman, Çanakkale, Diyarbakır ve İzmir’den gençlerle şehirlerin hafızasına odaklanarak ortak fotoğraf ve video projeleri üretilmesini amaçlayan Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi’nin yeni projesi BAK’ın ikinci buluşması, 22–28 Haziran 2013 tarihlerinde Çanakkale ve İzmir’de gerçekleşiyor.

Hatırlamak ve Anlatmak İçin Şehre BAK, Türkiye’nin farklı bölgelerinden birbirinden uzak şehirlerden gelen gençlerin, yaşadıkları farklı coğrafyaları ve birbirlerini tanımalarını; bu şehirlerin hikâyelerini video ve fotoğraf projeleri aracılığıyla beraber çalışarak aktarmalarını sağlayacak bir kültürel etkileşim ve ortak sanatsal üretim projesi.

Proje kapsamında Batman, Çanakkale, Diyarbakır ve İzmir’den gençlere kendi seslerini duyurup şehirlerinden hikâyeler anlatabilecekleri, birbirlerinin hikâyeleriyle tanışabilecekleri ve farklı coğrafyalarla iletişim kurabilecekleri bir ortam sağlanırken, hem gençlere yeni bir üretim olanağı yaratmak, hem de farklı şehirler arasında kültürel etkileşimin ve iletişimin yolunu açmak hedefleniyor.

22 Haziran 2013 Cumartesi akşam 19.30’da Çanakkale’de Yalı Han’da gerçekleştirilen ilk etkinlikte, 2003’te bağımsız bir fotoğraf kolektifi olarak İstanbul’da kurulan NarPhotos’danSerra Akcan ve Kerem Uzel, belgesel fotoğraf dilini kullanarak toplumsal alanı fotografik olarak anlamaya çalıştıkları projelerinden örnekler sundu.

Kültürel çeşitlilik ne durumda?

Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleşen İzmir etkinliklerinin ilki ise 24 Haziran 2013 Pazartesi günü 18.30’da yapılıyor. Birzamanlar Yayıncılık’tan Osman Köker, “19. Yüzyıldan Bugüne Batman, Çanakkale, Diyarbakır ve İzmir’de Kültürel Çeşitlilik” başlıklı sunumunda yüz yılı aşkın bir zaman diliminde bu dört şehirdeki fiziksel değişimleri, kültürel mekânları ve yok oluş süreçlerini ele alacak.

27 Haziran 2013 Perşembe 18.30’da yine Fransız Kültür Merkezi’nde Ermenistan Türkiye Sinema Platformu’yla işbirliği içinde bir film gösterimi ve söyleşi düzenlenecek. 2008 yılında İstanbul’dan Anadolu Kültür ve Erivan’dan Altın Kayısı Film Festivali’nin girişimiyle kurulan Ermenistan Türkiye Sinema Platformu’nun desteklediği Kaybolmayın Çocuklar (Gülengül Altıntaş, 2010) ve Kunduralarımı İstanbul’da Bıraktım (Nigol Bezjian, 2011) filmlerinin gösterimlerinin ardından, yönetmenlerin katılımıyla Türkiyeli ve Ermenistanlı sinemacıların ortak yapım deneyimleri üzerine bir de söyleşi gerçekleşecek.

BAK projesi kapsamında, 20–24 Nisan 2013 tarihlerinde ilk atölye çalışması için Diyarbakır ve Batman’da bir araya gelen 24 genç katılımcı bu ilk buluşmadaki atölye çalışmalarında şehir ve hafıza ilişkisi üzerine eğitimler aldı, şehri araştırmanın yanı sıra, fotoğraf ve video ile belgeleme yöntemleriyle tanıştı. Şehir ve hafızayla ilgili farklı araştırma alanlarına yönelen gençler, araştırma grupları oluşturarak, şehir yaşamının çeşitli boyutlarını ve toplumsal hafızanın farklı katmanlarını aydınlatan video ve fotoğraf projelerini oluşturmaya başladılar. 22–28 Haziran 2013 tarihlerinde Çanakkale ve İzmir’de gerçekleşecek atölyelerin ardından grupların yapım aşamasına hazır hale gelmesi bekleniyor. 2013 yaz boyunca projelerini hayata geçirecek gruplar sonbaharda gerçekleşecek yapım sonrası atölyenin ardından, 2013 sonunda Batman, Çanakkale, Diyarbakır, İzmir ve İstanbul’da üretimlerini sergileyecekler.

Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından yürütülen BAK projesi kapsamındaki atölye ve eğitim programları, Geniş Açı Proje Ofisi ve docİstanbul–Belgesel Araştırmaları Merkezi ile birlikte yürütülüyor. Çanakkale’de Mavitay Çocukların Kültür Evi ve İzmir’de Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle düzenlenen programdaki etkinlik ve söyleşiler ise NarPhotos, Yalı Han, Çanakkale Kent Müzesi, Birzamanlar Yayıncılık, Tepekule Kitaplığı, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Ermenistan Türkiye Sinema Platformu ve Friedrich Ebert Stiftung’un katkılarıyla düzenleniyor. BAK projesi Mott Vakfı, Açık Toplum Vakfı, İsveç Başkonsolosluğu, A.B.D. İstanbul Başkonsolosluğu ve Nikon tarafından destekleniyor. (MT/HK)

Dört Şehrin Hikâyesi: 19.Yüzyıl’dan Bugüne Batman, Çanakkale, Diyarbakır ve İzmir’de Kültürel Çeşitlilik

Konuşmacı : Osman Köker

Tarih: 24 Haziran 2013 Pazartesi   Saat: 18:30

Yer: İzmir Fransız Kültür Merkezi, Cumhuriyet Blv. No : 152 Alsancak İzmir

Etiketler

Bir yanıt yazın