HAT Projesi Çocuklar İçin Hatay’da

15-16 Nisan tarihlerinde İPA Kampüs’te düzenlenen İleri Dönüşüm Tasarım Maratonu’na katılan genç tasarımcılar, kesintisiz 36 saat boyunca mentörler eşliğinde çalışarak afet bölgesi için kamusal alan tasarımı projeleri üretti. Birinci seçilen HAT projesi ise İBB Dönüşüm Atölyesi’nde üretilerek Hatay’ın Samandağ ilçesine gönderildi ve proje ekibiyle birlikte alana kuruldu.

İstanbul Planlama Ajansı, İPA Kampüs’te düzenlediği etkinliklerle özellikle gençlerin İstanbul’un geleceği planlanırken her aşamada aktif rol almalarını destekleyici çalışmalar yürütüyor. 15-16 Nisan tarihlerinde düzenlenen “İleri Dönüşüm Tasarım Maratonu” ise 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla afet bölgesine odaklandı. Üniversite öğrencilerinin katılım gösterdiği maratonda ekipler, Bahar Aktuna, Bihter Çelik ve Kenan Saluğu mentörlüğünde proje fikirlerini geliştirdi.

Maraton sonunda ekipler tarafından hazırlanan tasarımlar jürinin değerlendirmesine sunuldu. Değerlendirme sonucunda ise Yeditepe Üniversitesi’nden İlayda Uygur, Melis Acar, Nazlı Sena Ceylan ve Zeynep Kuzucu’dan oluşan Hat ekibinin “Hat” projesi birinci seçildi. HAT projesi sunduğu esnek tasarımla, kullanıcılar için bir sosyal etkileşim ortamı oluşturmayı hedefliyor.

Proje kapsamında genç tasarımcılar, İBB Yeşil İstanbul’un Dönüşüm Atölyesi’nde tasarımlarının üretim aşamasında da yer aldı. Üretimin tamamlanmasıyla birlikte proje ekibi ve İBB ekipleri HAT’ın uygulanması için Hatay’ın Samandağ ilçesine gitti.

HAT ekibi adına konuşan ekip üyesi Zeynep Kuzucu maraton deneyimi şu sözlerle aktardı:

“Afet Sonrası Kamusal Alan Tasarımı’ konulu ‘İleri Dönüşüm Tasarım Maratonu’ duyurusunu gördüğümüzde ekipçe katılmaya karar verdik. Maratonun, yakın zamanda hepimizi yaralayan 6 Şubat deprem felaketinden etkilenen kullanıcılar için inşa edilecek olması bizi en çok heyecanlandıran nokta oldu. İPA Kampüs’te gerçekleştirilen 36 saatlik bir maratonun ardından ‘HAT’ isimli projemizle birinciliğe layık görüldük. Süreçte, mentörlerimiz sevgili Esra Karahan, Bahar Aktuna, Bihter Çelik ve Kenan Saluğu tasarımımıza değerli katkılarda bulundu. Ardından İBB Dönüşüm Atölyesi’nde İnş. Mühendisi sevgili Kenan Saluğu mentörlüğünde ‘HAT’, ileri dönüşüm ilkeleriyle keyifli ve öğretici bir süreçle üretilmeye başlandı. Hatay’a vardığımızda tasarımımızı inşa etme sürecinde afetten en çok etkilenen çocukların yanında olmak istedik. Sevgili sosyolog ve oyun savunucusu Nedim Buğral mentörlüğünde Oyun Hareketi Derneği’nde (HOP) gönüllü olarak ‘oyun kurucu’ rolüyle çocuklarla yaratıcı oyunlar kurduk. Bu sayede potansiyel kullanıcılarla kurduğumuz birebir etkileşim, beraberinde kullanıcıların HAT’ı sahiplenmesini getirdi ve ‘katılımcı tasarım’ felsefesiyle HAT’ın inşasını hep birlikte tamamladık. Bu süreçte, Hatay deprem felaketinde özellikle mimarlar olarak bizlerin çok önemli bir aktör olduğunu gördük. HAT’ın şimdi veya gelecekte dokunduğu alanları değiştirebilmesini umut ediyoruz.”

İstanbul Planlama Ajansı Genel Sekreteri Oktay Kargül ise “İPA olarak özellikle genç tasarımcıların fikirlerinin gerçek projelere dönüşmesini için fırsat yaratmaya çalışıyoruz. İPA Kampüs bu çalışmaların yürütülmesi için İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu tarafından İstanbul’a kazandırılan önemli bir mekân. 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonrasında İPA Kampüs’te yürüttüğümüz bu çalışmaları deprem odağında sürdürmeye karar verdik. Sevgili HAT ekibinin yaratıcılığı ve değerli mentör ve jüri üyelerimizin destekleriyle HAT projesi ortaya çıkmış oldu. HAT ekibini bu vesileyle tekrar tebrik ediyorum,” ifadelerini kullandı.

İleri Dönüşüm Tasarım Maratonu

Etiketler

Bir yanıt yazın