Hassell Studio, Ay Yüzeyinde Sürdürülebilir Bir Gelecek Tasarlıyor

Hassell, kısmen Ay'dan toplanacak malzemelerden ve yerinde 3D baskı ile inşa edilebilecek ölçeklenebilir bir şişme kapsül sistemi olan kavramsal Ay Habitatı Ana Planı'nı tasarladı.

Hassell ve European Space Agency (ESA) ile işbirliği içinde tasarlanan devrim niteliğindeki yeni bir konsept olan Ay Habitatı Ana Planı’nın tanıtımı yapıldı.

European Space Agency (ESA) ve Cranfield Üniversitesi ile yakın işbirliği içinde tasarlanan; ESA’nın Hollanda’daki Uzay Araştırma ve Teknoloji Merkezi’nde her yıl düzenlenen Space for Inspiration etkinliğinin bir parçası olarak tanıtılan Ay Habitatı Ana Planı, Ay’da ilk kalıcı insan yerleşiminin oluşturulmasında önemli bir rol oynayacak.

Antropologlar, psikologlar, robotik mühendisleri ve astronotlarla birlikte çalışarak hazırlanan Ay Habitatı Ana Planı konsepti, yalnızca bir habitatı yaşanabilir kılan temel unsurları değil, aynı zamanda yerçekimsiz ortamda yaklaşık 150 kişilik refah içerisinde yaşayan ve kalıcı bir topluluğu nasıl oluşturulabileceğini de ele alıyor.

İnsan merkezli master plan, restoranlar ve spor sahaları da dahil olmak üzere eğlence, sosyal ve aktif alanlardan devasa seralar gibi yeryüzü tabanlı ortamları zenginleştirmeye kadar bir yerleşimin ayda hayatta kalmak ve gelişmek için nelere ihtiyaç duyacağına odaklanıyor.

ESA’nın Discovery programı için geliştirilen habitat sisteminin, NASA, ESA ve Jaxa gibi ulusal ajansların kritik çalışmalarını desteklemeyi amaçlamakla birlikte ticari uzay ajansları, şirketler ve turistlere de hizmet vermesi planlanıyor.

Ay yerleşimi için daha önce önerilen monolitik kabuk yapılardan tamamen farklı bir yaklaşımla üretilen tasarım da koruyucu bir dış katman görevi gören 3D baskılı modüler bileşenler kullanılacak.

Altıgen şeklindeki birbirine kenetlenen yapı taşları kullanılarak inşa edilecek olan tasarım, deniz duvarlarını güçlendirmek ve erozyonu önlemek için dalga dağıtıcı yapılarda kullanılan tetrapodlardan esinlenilerek tasarlanmış.

Altıgen şeklindeki birbirine kenetlenen yapı taşları kullanılarak inşa edilecek olan bu tasarım, deniz duvarlarını güçlendirmek ve erozyonu önlemek için dalga dağıtıcı yapılarda kullanılan tetrapodlardan esinlenilmiş,

Uydu panelleri Dünya’dan getirilecek ve eşit aralıklarla Ay yüzeyine yerleştirilecek.

Bileşenler, ay toprağı gibi doğrudan aydan elde edilen malzemeler kullanılarak yeniden üretilebilecek ve daha sonra habitatta yerinde 3D baskısı yapılarak sürdürülebilir inşaat büyümesi için gereken malzemeler sağlanabilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın