Hasankeyf için Umut

Anayasa Mahkemesi’nin ÇED kararı sevindirdi.

Anayasa Mahkemesi’nin “ÇED raporu olmadan baraj yapılamaz” kararının ardından Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak olan Hasankeyf antik kenti için umut doğdu. DTK Ekoloji ve Yerel Yönetimler Komisyonu Üyesi Mimar Necati Pirinççioğlu, baraj inşaatının derhal durdurulması gerektiğini anlattı.

Ekoloji ve Yerel Yönetimler Komisyonu Üyesi Mimar Necati Pirinççioğlu, 21 Mayıs 2013’te torba yasaya eklenen “1997’den önce yatırım programına alınmış olup bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle planlama aşaması geçmiş veya ihalesi yapılmış olan veya üretim veya işletmeye başlamış projeler ile bunların gerçekleştirilmesi için zorunlu olan yapı ve tesisler ÇED kapsamı dışındadır” düzenlemesinin Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararla geçen günlerde iptal edildiğini anımsattı. 3. Havaalanı, 3. Köprü, Gebze Otoyolu, Ilısu Barajı ve HES projeleri için ÇED muafiyetinin kaldırıldığına dikkat çeken Pirinççioğlu, buna karşın ÇED raporu olmayan Hasankeyf’teki baraj inşaatının sürdüğüne dikkat çekti. Pirinççioğlu şöyle konuştu:

“Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılması ve olumlu rapor alması zorunlu hale gelen bu projeler iktidarın, ekonomik istikrar söylemleriyle rant sağlamak amacıyla yapılaşmaya açtığı doğal alanlarda yer almaktadır. Koruma alanları, ormanlar, kıyılar, milli parklar, sit alanları, meralar, yaylalar vb. tüm çevre rant alanları yok olmakta, çevre sorunları hızla artmaktadır. Projelerle ilgili meslek odaları ve hatta kamu kurumları tarafından düzenlenen raporlar göz
ardı edilmektedir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın