Haritanın Yeşiline Kanmayın

Yürürlükteki 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Mart 2011’de onaylandı.

Ancak sadece 1.5 yıl sonra planda değişime gidilerek hem 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Revizyonu hem de buna dayalı 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı askıya çıkarıldı.

Bu planlarla askeri yasak bölge olan Yassıada kayalık ve iskele alanı hariç, Turizm + Kültürel Tesis Alanı olarak belirlendi ve bu alanda 0.65 emsal ile otel, bungalov, kafe, restoran, heliport alanı, park, açık hava müzesi, meydan, kütüphane, idari bina, müze, konferans salonu, sergi salonu, seyir terası yapılabilir hale getirilerek yapılaşmaya açıldı.

Eni 420 metre, çevre uzunluğu 1762 metre olan Yassıada 10.37 hektar yani yaklaşık 100 bin metrekareden biraz fazla büyüklükte. Uygulama imar planına göre adanın yüzde 65’i imara açıldı. Plana göre yükseklik avan projeye bırakılmış olup, emsal 0.65 olarak belirlendi. En fazla 2 bodrum kat yapılabileceği belirtilerek, bodrum katlar emsale dahil edilmedi.

Yassıada’ya yapılması düşünülen binaların taslak projesine, genel vaziyet planına Tarık Işık ulaştı. Genel vaziyet planı üzerinde yeni yapılacak binalar tek tek işlenmiş. Ancak bu binaların, adanın yüzölçümüne göre bir ölçeklendirmeyle gösterilmediği görülüyor.

Vaziyet planına bakıldığında adanın neredeyse yarısı yeşil alan. Oysa 1 / 1000 Ölçekli Uygulama Planı’na göre adanın yüzde 65’i imara açılıyor. Vaziyet planında tarihi şato olarak gösterilen noktanın dört katı büyüklüğünde otel görünüyor.

Bungolov olarak gösterilen evlerin de haritadaki büyüklüğü yine bu şato büyüklüğünde. Bu nedenle vaziyet planının ya ölçeklendirmesi sorunlu ya da bilinçli olarak yeşil alan fazla gösterilmiş. Bu plan üzerinde yeni yapılacak binaların metrekare ve yükseklikleri açıklandığında daha sağlıklı bir değerlendirme mümkün olur.

Etiketler

Bir yanıt yazın