Harella House’un Renovasyon ve Ek Yapı Projesi Piercy&Company Tarafından Hayata Geçirildi

Eski bir tekstil fabrikası olan Harella House'un renovasyon projesi, Piercy&Company tarafından hayata geçirilmiş.

Fotoğraflar: Jack Hobhouse

1930’larda bir ardiye olarak daha önce ise Chait Investment Şirketi’ne bağlı London’s Clerkenwell’in tekstil fabrikası olarak kullanılan Harella House’un, renovasyon ve ek yapı projesi Piercy&Company tarafından tasarlanmış. 3.107 metrekarelik yapıda, altı kat boyunca bol ışık alan esnek ofis alanları yer alıyor. Aynı zamanda yapı, BREEAM Excellent sertifikasını kazanmış ve mevcut yapıya kıyasla karbon emisyonunda %47 oranında azalma elde edilmiş.

Binanın, İngiltere’nin en büyük ve en başarılı kadın giyim ihracatçılarından biri olan Harella International Fashions’a ev sahipliği yaptığı döneme dair etkileyici bir hikayesi var.

Yüksek tavanları ve büyük pencereleriyle akıllara kazınan yapı asıl olarak bir tekstil firmasına uygun koşulları sunmak üzere tasarlanmış.

Harella House’un 1970’lerde satılmasından Piercy&Company’nin 2016 yılında projeyi almasına kadar olan süreçte yapının karakteri, donuk ofis alanlarının altında gizli kalmış. Mimarlar bu gizli kalmış elementlerin yanı sıra tuğla ve beton katmanlarını da yeniden yüzeye çıkarmış.

Perçinli çelik kolonlar, tuğla iskeleler ve beton kaplı kirişlerin ortaya çıkartılmasıyla otantik ve özgün bir malzeme paleti elde edilmiş.

Piercy&Company, iç mekan detaylarını şekillendirirken ilham almak için Harella markasının geçmişi üzerine bir araştırma yapmış. Şuanda da yeşil, sıcak meşe ve siyah vurgulardan oluşan renk paleti içerisinde, Harella markasının karakteristik el boyaması reklam afişleri ve kumaşları görülebiliyor.

Mimarlar, teraslardaki korkuluklarda ve iç mekanda, Bill Amberg Studio tarafından dokunmuş gerilebilir deriden yapılmış iplik motifleri kullanmış.

Yapının mekansal nitelikleri, doğal ışık önceliklendirilerek yapılan bir takım ekleme ve çıkarma işlemleriyle artırılmış. 4,76 metre yükseklikte resepsiyon alanını yaparken mevcut döşeme, sokak seviyesine indirilmiş.

Sokağa bakan büyük pencereler ile aydınlanan, kereste ve terrazzo ile kaplanmış alan; terrazzo ve çelikten yapılmış zarif bir merdivenle üst kattaki asansör lobisine bağlanmış.

Yapının güneyindeki tek katlı çelik ve betondan yapılmış eklenti, derin bir zemin kat alanı yaratmış. Bu alan, asma kat camı, cam sürgülü kapılar ve yeni ile eski arasındaki bağlantıyı vurgulayan 17,6 metrelik doğrusal çatı ışığıyla aydınlatılmış.

Üst katta ise kayrak kiremitten yapılmış eğimli çatı, güneye bakan büyük bir pencereye sahip yeni bir asma kat alanını barındıracak şekilde yükseltilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın