Hareket Eden Mimari: Expo Dubai 2020 İtalyan Pavyonu

Expo Dubai 2020'deki İtalyan Pavyonu, yeniden yapılandırılabilir mimari ve döngüsellik üzerine bir deney. Yapının çatısı olarak üç tekne gövdesine sahip, yapıda iki milyon geri dönüştürülmüş plastik şişeden yapılmış bir multimedya cephesi ve klimanın yerini alan doğal bir iklim hafifletme sistemi bulunuyor. Pavyon, Matteo Gatto ve F&M Ingegneria ile birlikte CRA-Carlo Ratti Associati ve Italo Rota Building Office tarafından tasarlanmış.

CRA-Carlo Ratti Associati ve Italo Rota Building Office tarafından Matteo Gatto ve F&M Ingegneria ile tasarlanan Expo Dubai 2020’deki İtalyan Pavyonu binası, Arap dünyasında şimdiye kadar düzenlenen ilk Dünya Fuarı’nın bir parçası olarak kısa bir süre önce resmi olarak açıldı. Proje, İtalya’nın en yenilikçi şirketlerinden bazılarını içeren yeniden yapılandırılabilir mimari ve döngüsel tasarım için her şeyi kapsayan bir vizyon ortaya koyuyor.

Pavyon, iki milyon geri dönüştürülmüş plastik şişeden yapılmış bir multimedya cephesi, yosun ve kahve telvesinden portakal kabuğu ve kuma kadar yeni yapı malzemeleri ve iklimlendirmeye alternatif oluşturan gelişmiş bir iklim hafifletme sistemi içeriyor. Yeniden kullanım, strüktürün nasıl tasarlandığının da temeli. Pavyon, binanın çatısını oluşturmak ve şekillendirmek için etkinlikten sonra potansiyel olarak denize açılabilecek gerçek boyutlu üç tekne gövdesi kullanıyor.

İtalyan Pavyonu, yeni inşa edilen birçok yapının sadece birkaç ay sonra çöp sahasına dönüştüğü World Expo gibi geçici etkinlikler için binaların genellikle nasıl geliştirildiğine meydan okuyan bir mimariyi gözler önüne seriyor. Bu yaklaşımın aksine, İtalyan Pavyonu, kendini zaman içinde sürdürülebilir bir şekilde dönüştürebilen bir mimari olarak tasarlanmış. Dubai’ye gelen üç gövde, pavyonun çatısı haline gelmiş ve Expo’dan sonra yeni lokasyonlara yelken açabilmişler. Tekne gövdeleri ayrıca İtalyan ve Arap Yarımadaları arasındaki tarihi bağlantılara atıfta bulunuyor ve böylece İtalya’nın Expo’ya katılımının teması olan “Güzellik İnsanları Birleştirir” mesajına gönderme yapıyor. İtalyan Pavyonu 3.500 metrekarelik bir alana yayılıyor.

Pavyonun çatısını oluşturan üç tekne gövdesinin uzunluğu 40 ila 50 metre arasında değişiyor. Avrupa’nın en büyük gemi üreticisi grubu olan Fincantieri’nin katkılarıyla üretilmişler. Gövdeler, her biri 27 metre yüksekliğinde 150′ den fazla ince dikey çelik sütunla destekleniyor. Bu gövdeler, ETFE yastıklardan yapılmış dalga şeklinde bir çatı membranını ve güneş ışığını filtreleyen delikli ince metal levhalardan oluşan bir tabakayı destekliyorlar. Yukarıdan bakıldığında, gövdeler, boya ve kaplama şirketi Gruppo Boero tarafından geliştirilen İtalyan bayrağının üç rengiyle yenilikçi bir boyayla kaplanmış.

Pavyonda geleneksel duvarlar bulunmuyor. Bunun yerine, cepheyi bir multimedya yüzeyine dönüştürmek için aydınlatılabilen LED’leri de içeren deniz ipinden yapılmış bir perde cephe, sergi alanını betimliyor. Denizcilik halatları, yaklaşık iki milyon şişe eşdeğeri kullanılarak geri dönüştürülmüş plastikten üretilmiş ve yaklaşık 70 kilometre uzunluğa uzanan karmaşık bir dikey ağ oluşturuyor. Expo’nun kapanışında, döngüsel ekonominin mantığına uygun olarak yeniden kullanılması planlanmış. Deniz iplerinin kullanımı ve buğulanma ile entegre lokalize bir soğutma sistemi, kapsamlı gölgeleme, doğal havalandırma ve daha iyi termal konfor sağlıyor. Proje, gelecekte binalarımızı ve şehirlerimizi soğutmanın daha sürdürülebilir yollarını sergilemeye çalışıyor.

Ziyaretçiler, İtalyan Pavyonu’nun iç yoluna, onları zemin seviyesinden 11 metre yükseklikte, ilk gövdenin nef kısmının hemen altında asılı bir skywalk’a götüren bir yürüyen merdiven ile giriyor. Bu panoramik noktadan, sergi alanlarının ve enstalasyonların üzerinde süzülen bir yürüyüş yolundan tüm pavyonu görebiliyorlar. Ana mekansal özellikler arasında, Rönesans bahçelerini çağrıştıran, Akdeniz makisinin yabani otlarıyla kaplı, kubbe ile örtülü yuvarlak bir yapı olan Belvedere yer alıyor. Burada, yenilenebilir enerji şirketi TOLO Green tarafından yetiştirilen spirulina mikroalgleri, ziyaretçiler tarafından yayılan karbondioksitin biyofiksasyonu yoluyla havanın ekolojik olarak arıtılmasını sağlıyor. Yol ayrıca, Floransa Galleria dell’Accademia Müzesi ve Kültür Bakanlığı tarafından Floransa Üniversitesi İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölümü ile ortaklaşa geliştirilen Michelangelo’nun David’inin 3D baskılı bir kopyasının bulunduğu Hafıza Tiyatrosu’nu da içeriyor.

Pavyonun zemin katında, önde gelen kahve şirketi Lavazza için CRA ve Italo Rota tarafından tasarlanan bir kafe olan “Solar Coffee Garden” bulunuyor. CRA ve Italo Rota ayrıca küresel enerji şirketi Eni için karbondioksitin biyofiksasyonuna odaklanan “Geleceği Örgüsü” başlıklı bir enstalasyon da tasarladı. 20 metre yüksekliğindeki ışıldayan liana sarmaşıklardan oluşan muhteşem bir şelale kullanarak mikro alg yetiştirilen ortamı yeniden yaratıyor.

Remak Isı Yalıtımlı Çelik Kapı Pencere Sistemleri

 

Etiketler

Bir yanıt yazın