Hangi Proje Ne Durumda?

Devam eden projeler hakkında son durum.

Kanal İstanbul

Etüt proje çalışması sürüyor. Bakanlar Kurulu Kararı sonrası 5 milyar lira proje bedeliyle Karayolları’nın 2013 yatırım programına alındı. Bu projede ortaya çıkacak rakam henüz belli değil. Milyar dolarların konuşulacağı kesin. Bu uluslararası koşullarda hızla ilerlemesi zor görünüyor.

3. Havaalanı

22.2 milyar euro, artı KDV maliyetle ihalesi yapıldı. Konsorsiyum henüz finansman arayışına çıkmadı. Havalimanı yapımı yaklaşık 9 milyar euroya mal olacak. Dolayısıyla bu harcama için finansman bulunması gerekiyor. Konsorsiyum açıklamalarına göre finansör kuruluşların, bankaların ilgisi var.

Körfez Köprüsü, İzmir Otoyolu

Proje bedeli 6.3 milyar dolar. Faz 1’in finansal kapanışı yapıldı. 15 Mart 2013’te, 2.8 milyar dolar tutarındaki toplam temin taahhüdü ile ilgili kredi sözleşmeleri, OTOYOL AŞ ile 8 yerli banka arasında imzalandı. Projenin ikinci etabında yeniden finansman temini gündeme gelecek.

3. Köprü

IC İÇTAŞ – Astaldi Konsorsiyumu 7 bankanın katılımı ile 2.3 milyar dolar tutarlı kredi sözleşmesi imzalandı. Buna göre finansman sorunu yok.

Avrasya Tüneli

Yüklenici ATAŞ, 1.246 milyon dolara yaklaşan mega yatırım için 960 milyon dolarlık finansman anlaşması yaptı.

Akkuyu ve Sinop Santralleri

20 milyar dolarlık Akkuyu santrali Ruslar’a verildi. İnşaatı başladı. Sinop santralini de Japon şirketler gerçekleştirecek. İki santral için konuşulan değer 42 milyar dolar! Finansman yükümlülüğü üstlenici ülkelerin şirketlerinde.

Sağlık Kampüsleri

22 ilde 35 sağlık kampüsü KÖİ modeliyle yapılıyor. Bazı tahminlere göre 35 kampüs için yapılması gereken yatırım 11 milyar dolar. Bunların içinde iki büyük entegre kampüs var; 3 bin 660 yataklı Ankara Bilkent ile 3 bin 566 yatak kapasiteli Ankara Etlik Kampüsü için tahmini yatırım 1’er milyar dolar. İhale komisyonu yüklenicilerin finansman modeli, proje teklifini inceliyor.

Filyos Projesi

Filyos Irmağı yatağının çevresinde büyük bir lojistik liman ve 4 büyük sanayi yatırım bölgesi olacak. 10 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor. 25 milyon ton/yıl kapasiteyle “Türkiye’nin en büyük limanı“ da kurulacak.

Çandarlı Limanı

Altyapı işi bitmek üzere. Üst yapı ihale ilanı 29 Ağustos’ta yayımlandı. Toplam maliyetinin 910 milyon euro olması planlanıyor.

Afşin Elbistan Kömür Santrali

Türkiye – BAE arasında, Afşin-Elbistan kömür havzasında 8 bin MW kapasiteli elektrik santrali için anlaşma imzalanmıştı. Yüklenici firma TAQA işi bıraktı. 12 milyar dolarlık bu proje için yeni talipli aranıyor.

GAP Projeleri

GAP Master Planı‘nın belirlediği hedef ve büyüklüklere ulaşabilmek için yapılması öngörülen kamu yatırımlarının finansman ihtiyacı 2012 yılı fiyatlarıyla 51,5 milyar TL olarak hesaplanıyor.

Lojistik Köyler

18 ayrı noktada 18 lojistik köy kuruluyor. 12’sinin kuruluşu devam ediyor.

Finans Merkezi

Altyapı projesi 1.5 milyar dolara ihale edildi, yapımı devam ediyor. Finansman sorunu gözükmüyor.

İstanbul Projeleri

Mevcut metro ağına yeni bir ağ eklenecek. Bu kapsamda; Kadıköy- Kartal- Kaynarca, İncirli- Yenikapı-Hacıosman, Üsküdar-Altunizade- Ümraniye, Kabataş-Mahmutbey, Bakırköy- Bahçelievler-Kirazlı, Otogar- İkitelli, Bakırköy-Beylikdüzü hatlarında raylı sistemler hayata geçirilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın