Hamzabey Külliyesi gün ışığına çıkıor

Bursa’nın tarihi cami ve türbelerinin bulunduğu Hamzabey Külliyesi, Bursa Valiliği Tarihi Eser Fonu’ndan sağlanan 733 bin liralık kaynak ile orjinaline uygun şekilde restore ediliyor.

Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü’nün kontrolünde başlanan restorasyon ile, öncelikle 1440 yılında inşa edilen caminin son cemaat mahalli demir doğramalardan arındırılarak orjinal haline getirilecek. Kubbedeki yırtık kurşunlar değiştirilecek, caminin önündeki şadırvanda, diğer selatin camilerde olduğu gibi ahşap konstrüksiyonlu hale dönüştürülecek. Sultan Çelebi Mehmet Han’ın Vezirlerinden Hamzabey ve Ailelerinin bulunduğu iki ayrı türbe bina, Kara Mustafa Paşa’nın türbesi ile caminin dış ceplerindeki küfeki taşları komple temizlenerek, ilk günkü haline dönüştürülecek. Bahçedeki kötü çitler kaldırılarak yola cephedeki gibi küfeki taşlı ferforjeli, kibar bir görünüme kavuşturulacak. Caminin içerisindeki çimento derzler temizlenip, Horasan harcı ile duvarlar sağlamlaştırılacak. Bazı bölümlerdeki kırılan tuğlalar değiştirilecek, türbe ve caminin drenaj sistemi elden geçirilecek. Caminin iç mekanındaki yağlı boyalar sökülerek, geçmişe ait kalem izi araştırması yapılacak. Minarede bulunan iznik işi çinilerin benzerleri konularak orjinaline dönüş sağlanacak.

Çevre düzenlemesi ile birlikte 1 yılda tamamlanması planlanan restorasyonu Usra İnşaat üstlendi. Dış cephe temizliği ile başlayacak restorasyon çalışmalarının hava şartlarına göre 9 ay gibi bir sürede bitirilmesi hedefleniyor. Tarihçi İsmail Yağcı’ya göre Hamzabey Kulliye’sinin büyükçe bir hamamı ve günde bin kişiye yemek çıkaran tarihi imareti de bulunuyordu. Ancak bugün bu tesisler bilinmiyor. Hamza Bey Mahallesi sakinleri, Valilik konağına en yakın cami olması sebebiyle özel ilgi gösteren Bursa Valisi Şahabettin Harput’a teşekkür ettiler.

Etiketler

Bir yanıt yazın