Hamburg’ta Bir Cenaze ve Dua Evi

Almanya’nın Hamburg şehrinde bulunan Finkenriek mezarlığına dua ve cenaze törenleri için bir yapı ile birlikte bir Müslüman mezarlığı eklendi. Mezarlık ve yapı, Zürih merkezli Medine Altiok Architektur tarafından tasarlandı.

Fotoğraflar: Jens Franke

İslam kültürünü temsil eden yeni bir mütevazı alan yaratmak amacıyla tasarlanan yapı, “Ortacağ Kuzey Alman Şehirleri” ile “Müslüman” yapı kültürü geleneğini birleştirmeyi amaçlıyor.

Mezarlık, Wilhelmsburg’un çok kültürlü kentsel mahallesindeki yeşil bir alanın güney ucunda yer alıyor. Müstakil yapı, çeşitli yaşlı ve büyük ağaçlarla çevrili mezarlığın ortasında inşa edilmiş. Mezarlık ve ev, Mekke’ye yönelmiş durumda. Bina, bir morg ve yıkama odası, bir mescit, iki ayrı giriş, kadın ve erkekler için tuvaletli bekleme odaları gibi tüm fonksiyonları, bir çatı altında verimli bir şekilde birleştiren kompakt, tek katlı sağlam bir yapı şeklinde tasarlanmış. Binanın konsepti, yerel Müslüman toplulukların temsilcileri olarak imamlarla birlikte katılımcı bir süreç içinde geliştirilmiş. Başta inşaat yapılacak alanının küçük olması, müşterilerin düşük bütçesine uyan bir ev geliştirmek ve tüm farklı yerel Müslüman topluluklara açık olacak bir bina için uygun bir mimari dil ve atmosfer bulmak gibi konularda zorluk yaşanmış.

Tasarım sürecindeki katılımcı atölyeler, ilgili mekansal ve temsili unsurlar hakkında kararlar almaya yardımcı olmuş. İnşaatın başında evin doğaya yakın olması nedeniyle toprakla bağlantılı doğal malzemelerle inşa edilmesi konusunda tasarım kararı verilmiş. Sembolik öğeler ve süslemeler minimum düzeyde tutularak yalın bir tasarım yaklaşımı benimsenmiş ve kişinin kendi İslam anlayışını uygulaması için özgür alan yaratılmış. Dış mekanda, cenaze namazında gerekli mahremiyeti sağlamak için giriş alanı bir duvar, iki tarafına konulan çatı ile çevrelenmiş.

Tasarımda, geleneksel İslami ve ortaçağ kuzey Alman mimarisinin taş ve tuğla yapılarından esinlenilmiş. Yapı, ana destek malzemesi olarak betonarme çelik elemanlarla birleştirilmiş bir iç kum-kireç tuğla duvardan oluşan iki katmanlı masif bir duvara sahip sağlam bir tasarım olarak hayata geçirilmiş.

Mahremiyeti sağlamak için ışığı ve görüşü filtreleyen süslemeler ve açıklıklar içeren kumtaşı renkli tuğla duvarlı bir dış cephe oluşturulmuş. Çatı iklime dayanıklı bir patine ile çinko levha ile kaplı ahşap bir kafes konstrüksiyondan yapılmış.

Yapının içinde kireç sıvalı duvarlar ve el yapımı dekoratif çimento karolar gibi basit ama kaliteli malzemeler kullanılmış.

Kapı ve pencereler yağlı meşe ağacından yapılmış. İbadet salonundaki halı özel olarak tasarlanmış. Dua odasındaki büyük bir perde akustik bir işlev görürken aynı zamanda kadın ve erkeklerin namaz alanlarını bölüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın