Hama, adeta hayalet şehir!

Suriye ordu birliklerinin geçtiğimiz hafta içinde tank ve zırhlı araçlarla operasyon düzenlediği Hama şehri, bir hayalet kenti andırıyor.

Rejim karşıtı göstericilerden en az 160 kişinin öldüğü kentteki ordu birlikleri bugün geri çekilirken, geride ise sokakları bomboş, kapıları ve pencereleri kapalı evler, yaşanan çatışmalardan zarar görmüş binalar ve araçlar bıraktı.

Suriye Enformasyon Bakanlığı, Suriye ordusunun Hama ve İdlib gibi kentlerden çekilmesini kamuoyuna duyurmak amacıyla Şam’da görev yapan aralarında Cihan Haber Ajansı’nın da bulunduğu bazı basın mensuplarını bölgeye götürdü. Güvenlik birimlerinin eşliğinde gerçekleşen ziyarette ilk olarak 700 bin nüfuslu Hama’ya gelen gazeteciler, gördükleri manzara ile adeta şoke oldu.

Kente ordu birliklerinin girmesinin ardından temizlik çalışması yapılmasına rağmen, yerdeki panzer izlerinin yanı sıra yer yer yıkılmış barikatlar ve parke taşları yaşanan çatışmaları gözler önüne seriyor. Kent içindeki evlerin pencere ve kapıların tamamının panjurları çekilmiş. Bütün işyerlerinin de kepenklerini kapattığı kentte sokakta tek tük insanlar görülüyor. Zorunlu işleri dışında sokakta kimsenin bulunmadığı kent adeta hayalet şehri andırıyor. Zorunlu işleri nedeniyle evlerinden çıkan Hama sakinleri de ancak birkaç metre aralıklarla kurulan ordu kontrol noktalarından geçerek gidecekleri yerlere ulaşabiliyor.

İsimlerini vermekten kaçınan Hamalıların anlattıkları, kentte yaşanan dehşeti göstermesi açısından dikkat çekici. Kentte son birkaç cumadır yoğun gösterilerin düzenlendiğini belirten bazı Hamalılar, daha sonra bu barışçıl gösterileri bastırmak için ordunun kente girdiğini ve çok sayıda insanı öldürdüklerini aktarıyor. Aynı kişiler kente giren güvenlik birimlerinin evlerde bulunan para, ziynet eşyası ve altın gibi değerli eşyaları yağmaladıklarını da iddia ediyor. Kentte önceki güne kadar elektrik, su ve telefonların kesik olduğu belirtiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın