Halk Okul İstiyor

Adalet Bakanlığı'ndan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen alanın nasıl değerlendirileceği hâlâ tartışma konusu.

Eski Bayrampaşa Cezaevi’nin üzerinde bulunduğu 145 dönümlük arazi 5 yıldır atıl durumda. Adalet Bakanlığı’ndan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilen alanın nasıl değerlendirileceği hâlâ tartışma konusu. Kentsel dönüşüm kapsamına alınan, 2012 yılının eylül ayında imar planında “konut-ticaret alanı” olarak işaretlenen araziye AVM yapılma ihtimali bölge halkını fazlasıyla tedirgin ediyor. CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, alana bir Fransız şirketi tarafından AVM yapılmak istendiğini belirterek “Bu alanın AVM olması, burada esnafı öldürür. İnsanlar bu alana üniversite ve yeşil alan yapılmasını istiyor” dedi.

Bayrampaşa Cezaevi, 2008 yılında düzenlenen törenle kapatıldı. Aradan geçen yaklaşık 5 yılda cezaevinin sadece dış duvarları ayakta kaldı. Cezaevinin içindeki bütün tesis ve yapılar ise yıkıldı. CHP Bayrampaşa İlçe Başkanı Zahit Gürdal, cezaevinin dış duvarlarının yıkılmamasını “halkın içerideki müthiş boş alanı görmemesi ve fark etmemesi” olarak açıkladı. Cezaevinin kapatılmasının ardından süreç hakkında bilgi veren Gürdal, “2011 yılında Bayrampaşa Belediyesi’nin 1/1000’lik plan yapma yetkisi elinden alındı. İBB’nin çok yakın bir zamanda bu alandaki 1/5000 uygulama planlarındaki yetkisini kentsel dönüşüm daire başkanlığına devretmek üzere olduğunu duyuyoruz. Boş alanla ilgili Bayrampaşa Belediyesi’nin hiçbir yetkisi kalmadı” dedi. Bayrampaşa’da kentsel dönüşüm rezerv alanı olarak kullanılacak daha uygun alanların bulunduğuna dikkat çeken Gürdal şöyle devam etti: “Bu arsanın bu amaca ayrılması inandırıcı gelmiyor. Cezaevi arsası 145 dönümlük yüzölçümü ile bölgenin en kıymetli arazisidir ve ticaret alanı olarak bütün yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Biz, bu alanın Bayrampaşa halkının ihtiyacı doğrultusunda değerlendirilmesini istiyoruz.”

Ayaydın’dan önerge

Cezaevinin bulunduğu alanla ilgili son dönemde yoğun kulis çalışmaları yapıldığına dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, “Bu alan ile ilgili olarak Fransız şirketleri ile görüşüldüğü biliniyor. Alanın AVM’ye dönüştürüleceği konuşuluyor. Esnafı dolaşıyorum, hiç kimse oranın AVM olmasını istemiyor. Zaten bu bölgede büyük bir AVM var ve bu durum esnafı öldürdü” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın