Halikarnas Mozolesi İçin İki Ay Mühlet

Kral Mausolos adına karısı Artemisia’nın yaptırdığı Halikarnas Mozolesi’ni British Museum’dan Bodrum’a getirmek için çalışmalar sürüyor. Mozolenin peşine düşen Avukat Remzi Kazmaz, “Kraliçe’ye mektup gönderdik, iki ayı var. AİHM’e davayı açacağız” diyor.

British Museum’da sergilenen Halikarnas Mozolesi’nin parçalarının Bodrum’a getirilmesi için başlatılan çalışma kapsamında, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’e yazılan mektuba cevap bekleniyor. 30 meslektaşı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapacağı başvuru geçen yıl sonunda İngiliz basınında da yer alan Avukat Remzi Kazmaz, “Kraliçeye bir mektup gönderdik. Gelecek bir yanıt bizim bu konudaki tavrımızı belirleyecek” dedi.   

Muğla’nın Bodrum İlçesi’ndeki avukatlık ofisinde açıklama yapan Remzi Kazmaz, Artemisia’nın Kral Mausolos’a duyduğu aşkı ölümsüzleştirmek için yaptırdığı Halikarnas Mozolesi’nin İngiltere’den anavatanı Bodrum’a getirilmesi için yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Eserin iadesi için İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’e bir mektup gönderdiğini hatırlatan Kazmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

Yanıt bekleniyor

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi’ne de bu mektup verildi ve alındığı teyit edildi. Artık Kraliçe’nin bu konuda olumlu ya da olumsuz bir cevap vermesi gerekecek. Mektuba cevabın bizim için belli bir süresi var. Bu da iki ay. Süresi dolduktan sonra 30 avukat arkadaşımla dava açacağız. Bazı eserler, yurt dışına izinsiz, çalınarak gittiği zaman bazı uluslararası sözleşmeler bunları bir kapsama alıyor. Ama Mausoleum ile ilgili yapılan çalışmalarda hep önümüze bir belge çıkıyor. ‘Bunu Osmanlı padişahları bir fermanla verdi’ deniyor, böyle bir şey yok. 

Cevat Şakir’e ne dediler?

Kraliçe’nin yanıtının önemli olacağını ifade eden Kazmaz, “Umarım Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’ya vermiş olduğu üslupla bize cevap vermezler. Çünkü bizim de bunun karşılığında ona vereceğimiz cevap hazır” diye konuştu. 
Kazmaz, edebiyatçı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın, Mausoleum’un Türkiye’ye iadesi için müze yetkililerine mektup yazarak, “Mozole’nin, değerini ancak Bodrum’un masmavi gökyüzünde bulacağını” belirttiğini hatırlatan Kazmaz, yazara, “Mausoleum’un Bodrum mavisinde sergilenmesi için çalışmalara hemen başladık. Tüm sergi salonunu Bodrum mavisine boyadık” yazılı yanıt geldiğini hatırlattı.    

7 Harikadan biri mozole

Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen ve Kral Mausolos adına yaptırılan Halikarnas Mozolesi dört bölümden oluşuyor. En altta yüksek bir kaide, üzerinde 36 sütunlu tapınak, onun üzerinde piramit şekilli çatı ve en tepede dört atın çektiği araba içinde Mausolos ve Artemisia’nın heykelleri yer alıyor. Yüksekliği 55 metre olan Mozolede 1856-57’de İngiliz araştırmacı Newton çalışmış, burada yaptığı kazı sırasında taş bloku orijinal yerine koymuş, ancak kabartmaları, Mausolos ve Artemisia’nın heykelleri ve dört atlı arabanın parçalarını British Museum’a götürdüğü biliniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın