Haliçport Projesi Protesto Edildi

Haliç Dayanışması Bileşenleri, Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan Haliç Tersanesi'ni yat limanı haline dönüştürecek olan "Haliçport Projesi"ni protesto etti.

Kasımpaşa Camialtı Tersanesi önünde bir araya gelen grup, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganı ve “Fatih yaptırıyor, Tayyip sattırıyor”, “Kasımpaşalıyız tersaneliyiz, tersanenin değerini sizden iyi biliriz” pankartı taşıdı. Açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Melda Onur da katıldı.

“558 yıllık tarihi, kültürel, endüstriyel miras”

Basın açıklmasını Camialtı Tersanesi eski çalışanı ve eski Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Tansel Timur yaptı.

“Haliçport projesi ile Tersane-i Amire’nin elde kalan son parçaları, 558 yıllık tarihi-kültürel-endüstriyel mirasımız ve önemli bir üretim ve istihdam potansiyeli, yok olma; arkeolojik açıdan büyük değeri olan bir alanın yanı sıra tarihi, kültürel doku tahribata uğrama tehlikesi ile karşı karşıya bırakılıyor.

“Haliç kıyısında el değmemiş olarak kalan tek arazi parçasının da kamu alanı olmaktan çıkarılması anlamına gelen bu Proje’nin;  -Okmeydanı ve Kasımpaşa ile etkileşimi göz önüne alındığında- daha büyük çaplı bir rantsal dönüşümün de önünü açmak üzere gündeme getirilmiş olduğu da diğer bir gerçek. 

“Dünya mirası listesine alınmalı”

“Tersane-i Amire’nin günümüze ulaşmış parçaları olan Haliç, Camialtı ve Taşkızak Tersaneleri, tersane alanında bulunan ve koruma altındaki sayısız tarihi-kültürel değere ek olarak, yıllar boyunca gemi yapımcılığının yanı sıra bir çok başka endüstri dalının doğması ve gelişmesinde oynamış oldukları rol nedeniyle sanayi tarihimiz açıdan da korunması gereken değerlere sahip.

“Daha da önemlisi, dünya üzerinde 558 yıldır sanayi üretiminin yapıldığı ve halen sürdürülmekte olduğu tek örnek olmaları nedeniyle dünya mirası listesine alınmayı da çoktan hak etti.”

Eski işçiler anlattı

Taşkızak Tersanesi emeklisi Necati BereketOsmanlı Dönemi’nde Akdeniz’i Türk gölü haline getiren Barbaros Hayrettin Paşa’nın savaş gemilerinin burada yapıldığını belirtti.

Camialtı tersanesi emeklisi Şahin Çömezçalışan makinelerin kullanılmadığını, daha proje belirlenmemişken makineleri sökmeye başladıklarını söyledi. Tersane içerisinde montajı yapılmış ancak hiç çalıştırılmamış vinci gösterdi.

Aynı tersane emeklisi Osman Kılıç ise “ Çalışmalar sırasında ölümle sonuçlanan bir tane kaza olmadı, ama tersanenin kapatılması yüzlerce işçinin hayatına maloldu” dedi

Çalışanların konuşması sırasında, Hasbahçe sakini aynı zamanda tersane çalışanı olan Hasan Güven “Bunların dini imanı para olmuş.  İhaleyi alanları rüyamda görüyorum.” diyerek kendine has konuşmasıyla herkesi gülümsetti.

Projede ne var?

Proje, 4 yılı inşaat, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında her biri 70 yat kapasiteli iki yat limanı, her biri 400 oda kapasiteli 5 yıldızlı iki otel, dükkanlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri, bin kişilik cami ve otoparkı kapsayacak.

İhaleyi Sembol İnşaat Ekopark ve Fine Otel konsorsiyumu kazanmıştı.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, geçen ay ihale edilen proje ihalesinin yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi için dava açtı. 

Etiketler

Bir yanıt yazın