Haliç’in Potansiyeli ArkiPARC 2012’de Tartışıldı

ArkiPARC'ın ilk gününde Haliç'in potansiyeleri tartışıldı.

{video475 src=”http://player.vimeo.com/external/41286906.sd.mp4?s=bfff8531e8beae023f3d74fb47a53592″}

ArkiPARC’ın ilk gününde Eyüp Oditoryumu’nda düzenlenen Haliç oturumu, Atlas Proje ve Arazi Geliştirme Şirketi’nin kurucusu Tavit Köletavitoğlu’nun moderatörlüğünde Burgos&Garrido Mimarlık’tan Francisco Burgos, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve AECOM Uygulama Genel Müdürü Jason Prior’ın katılımıyla gerçekleşti.

Moderatör Tavit Köletavitoğlu’nun, Haliç’in tarihsel gelişimi üzerine gerçekleştirdiği kısa konuşması ile başlayan oturumun ilk konuşmacısı Ahmet Misbah Demircan oldu. Son yıllarda bilişim dünyasındaki yeniliklerin büyük fırsatlar sunduğunu dile getiren Demircan, “kentler nereye gidiyor?” sorusununbu bağlamda cevaplanması gereken önemli bir soru olduğunu belirtti. Küresel dünyada var olabilmek için her kentin kendi vizyonunu düşünüp, potansiyelerini bu vizyona yönlendirmesi gerektiğinin üzerinde duran Demircan, artık, belediye başkanlarının da, ilçelerinin genel sorunlarından ilgilenmekten çok, kent planlaması üzerine vizyonlarını iyi belirlemeleri gerektiğini söyledi. Konuşmasında Sütlüce’de başlayan kentsel dönüşüm sürecine de değinen Demircan, bu dönüşümün Haliç ve Beyoğlu vizyonuna önemli katkılar sunacağını vurguladı.

Ahmet Misbah Demircan’dan sonra söz alan Francisco Burgos ise Madrid’de gerçekleştirdikleri kıyı alanı dönüşüm projesini anlattı. “Daha çok coğrafya, daha az mimarlık” anlayışıyla gerçekleştirdikleri projelerinde farklı kent manzaralarını biraraya getirmeye, yeşil koridorlar ve kentsel bağlantıları güçlendirmeye önem verdiklerini belirtti.

Francisco Burgos’tan sonraki konuşmacı Jason Prior, Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunları ev sahipliği için Londra’nın en büyük destekçisi olan Lower Lea Vadisi Dönüşüm Çerçevesi ve Olimpiyat ve Etkinlik Sonrası master planını anlattı. Geleneksel etkinlik alanlarını birbirine bağlayan, kontrol altındaki bir alandan çok interaktif bir ortam kurgulamaya çalıştıklarını söyleyen Prior, olimpiyat parkı master planı üzerine kurguladıkları vizyonu aktardı.

Etiketler

Bir yanıt yazın