Haliç İhalesine Kimler Teklif Verdi?

Haliç Tersanesi'nin yeni projesinde bugün teklifler alındı.

İstanbul’un kökü Osmanlı dönemine dayanan Haliç Tersanesi’nin yeni projesinde bugün teklifler alındı. 3 grubun şartname aldığı projede Doğuş Holding ihaleden çekildi. Projede yat limanı, 2 otel ve bin kişilik cami de bulunuyor.

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinde, Cengiz İnşaat-Taca İnşaat-Galeri Kristal ile Sembol Uluslararası Yatırım-Ekopark Turizm-Fine Otelcilik ortak girişim grupları teklif verdi.

İhale komisyonu başkanı, Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Eyidoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ihalenin başlangıcında yaptığı açıklamada, İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi’nin 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkındaki Kanun ve 2011/1807 Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde ihale edileceğini bildirdi.

Bugüne kadar 18 firma veya kişinin dokümanı incelediğini, idari şartnameye göre bugün saat 09.30’a kadar ulaşan tekliflerin geçerli sayılacağını ifade eden Eyidoğan, “Bugün itibariyle 3 teklifin var olduğunu tespit ediyoruz. Biraz sonra 3 tekliften birincisi Sembol Uluslararası Yatırım Tarım Peyzaj İnşaat Turizm Sanayi Ticaret AŞ-Ekopark Turizm İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Fine Otel Turizm İşletmeleri AŞ, Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ-Taca İnşaat ve Ticaret AŞ-Galeri Kristal Turizm İnşaat Pazarlama ve Ticaret AŞ ve son teklif ise Doğuş Holding AŞ” dedi.

İhalenin ülke için hayırlı olması dileğinde bulunan Eyidoğan, geliş sırasına göre dış zarfların açılacağını, dış zarflarda 20 belge kontrolünün yapılacağını kaydetti.

Dış zarf belgeleri tamam olan isteklilerinin, iç zarflarının açılacağını anlatan Eyidoğan, teklif mektubu zarflarının ise komisyon tarafından daha sonra açılacağını bildirdi.

Eyidoğan, ihalenin bugünkü iki oturumunun ardından komisyonun belgeler üzerinde esasa ilişkin inceleme yapacağını ve puanları 75 ve üzeri olan isteklileri final oturumuna davet edileceğini ifade etti. Eyidoğan, son oturumun tarihinin, komisyon incelemelerinin tamamlanmasının ardından belirleneceğini söyledi.

Komisyon daha sonra dış zarfları açarak kontrol etti.

Dış zarfların açılmasının ardından, Doğuş Holding AŞ’nin teşekkür mektubu gönderdiği görüldü.

Projeyi almak için Cengiz-Taca-Galeri Kristal ve Sembol-Ekopark-Fine Otel konsorsiyumları yarışacak.
Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Metin Tahan, Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinin, “gizli saklı bir ihale” olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Yaklaşık 48 gün ilanda kalmış bir şeyin gizlisi saklısı olması mümkün değil” dedi.
Tahan, 916 adada bulunan Haliç Tersanesi ile 1045 adada bulunan İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi arasında yaklaşık 600 metrelik mesafenin bulunduğuna dikkati çekerek, projenin, özellikle Camialtı ile Taşkızak tersaneleri ve benzeri birkaç askeri yapının da bulunduğu yaklaşık 252 bin metrekarelik alanı kapsadığını kaydetti.

İhale ne zaman sonuçlanacak?

İhalenin ne zaman sonuçlanacağının sorulması üzerine Tahan, “En geç 10 gün içinde” dedi.
Projenin yapılacağı alanda tarihi Çorlulu Ali Paşa Cami’nin restorasyonunun yapılacağını ifade eden Tahan, söz konusu caminin küçük olduğunu, 252 bin metrekarelik alana uygun, insanların gelip ibadet edebilecekleri bir caminin yapılıp yapılmayacağının projeyle belirleneceğini söyledi.

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi

Proje, 4 yılı inşaat süresi, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına yap işlet devret modeli ile gerçekleştirilecek. Proje kapsamında, her biri 70 yat kapasiteli 2 yat limanı, her biri 400 oda kapasiteli 5 yıldızlı iki otel, dükkanlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri, 1000 kişilik cami ve otopark yapılacak.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın