Haliç Dayanışması’ndan Eylem: Tersanelerime Dokunma

Haliç Dayanışması üyesi bir grup, Haliçport projesini onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kararına itiraz etti. İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan grup, getirdikleri itiraz dilekçesini yetkililere teslim etti.

13.00 sıralarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne gelen Haliç Dayanışması üyesi bir grup, ellerinde “Haliç tersanelerine dokunmayın” yazılı pankart açtı. Bir süre il müdürlüğü önünde bekleyen grup, basın açıklaması yaptı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Haliç Dayanışması üyesi Abdullah Demirdeve, “Bu plan geçmişte sıklıkla örneklerini gördüğümüz adrese teslim ihale şartnamesi ya da kişiye özel kadro tanımlaması uygulamalarından projeye uydurulmuş imar planı aşamasına ulaşıldığını gösteriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın askıdaki planı, koruma altındaki bir planı, kamuoyunun Haliçport olarak tanıdığı rant projesine birebir uydurma planı olarak, daha önce görülmemiş bir örnek oluşturmaktadır. Haliç’in peyzaj değerlerinin, tersane alanındaki arkeolojik varlıkların, tarihi yapıların çevresindeki kentsel dokunun ve tersane alanındaki kamu mülkiyetinin, ancak kamu yararı yaklaşımıyla korunabileceğini ve tehdit altındaki kamusal mirasın doğru değerlendirilmesinin ve tersanelerin üretim-istihdam potansiyelinin geliştirilerek geleceğe taşınmasının gereğini savunmak amacıyla bir araya gelen tersane emektarları, sendikalar, meslek kuruluşları ve bunların mensupları, mahalle sakinleri ve derneklerinin oluşturduğu Haliç Dayanışması olarak bizlerin görüşleri alınmadan hazırlanan bu rant odaklı imar planına itiraz ediyoruz. Bu projeye Haliç peyzajını ve en az 6 asırlık geçmişi olan Haliç Tersanelerini parçalayacak, kimliğini yok edecek bir girişim olduğu ve özgün değerlerini halen koruyan bir sit alanının sermayenin çıkarlarına yönelik bir şekilde imara açılmasına neden olacağı için itiraz ediyoruz.” dedi.

Açıklamanın ardından grup, 127 İBB CHP meclis üyesinin ve 373 sivil toplum kuruluşu üyelerinin imzasının bulunduğu itiraz dilekçesini vermek üzere il müdürlüğüne girdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın