“Hafızayı İyi Kullanamayınca, Farkında Olmadan Turistlik, Objelerle Tüketilen Bir Şeye Dönüşüyor”

Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması'nın ödül töreni ve kolokyumu 23 Mayıs 2015 Cumartesi günü yapıldı.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapılan Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi Başkanı Sevil Ural’ın yönettiği kolokyuma asli jüri üyelerinden Aydan Volkan, Arda İnceoğlu, Kerem Piker, Mustafa Haluk Zelef, Özgür Başar; yedek jüri üyelerinden Meltem Şarman katıldı.

Açılış konuşması jüri başkanı Aydan Volkan tarafından yapıldı. Aydan Volkan, 160 yer görme belgesi alındığı ve 102 projenin değerlendirildiği bilgisini vererek “Çanakkale kentinin ne kadar önemsendiğini hissettik” diye belirtti.

2. ödülü kazanan projenin müelliflerinden Hakan Deniz Özdemir, jüri raporunda projelerinin “alçak gönüllü” şeklinde nitelenmesini iltifat olarak gördüklerini fakat jürinin, anıtsal bir yapı arayışı içindeyse bunu şartnamede de belirtmesi gerektiğini söyleyerek “Çanakkale’de bu kadar anıt varken yeni bir anıt eklemek ne kadar doğru?” dedi.

2. mansiyon kazanan projenin müelliflerden İpek Baycan Glaister, “Hissiyatın peşinden mi gittiniz, yoksa kendi içinde tutarlık mı aradınız?” sorusuyla seçim sürecinin nasıl bir yöntemle yürütüldüğünü sordu. Jüri, ödül grubu projelerinde çeşitlilik olduğuna değinerek kente ve mimarlığa katkılarına, farklı yaklaşımlara dikkat ettiklerini fakat önceden jürinin aklında yaklaşıma dair herhangi bir düşüncenin olmadığını belirtti.

2. ödülü kazanan projenin müelliflerinden İbrahim Eyüp; Çanakkale’de yapı tasarımının çok kritik bir noktaya geldiğini, en küçük objeden yapıya kadar her şeyin savaşın izini üzerinde taşıdığını, yarışmaya katılan projelerde de bunun görüldüğünü, simgeselliği oluşturmak adına işleyişte sıkıntılı tasarımlar yapıldığını gözlemlediğini belirtti. Aydan Volkan, bir şeyi tüketmekle iyi kullanmak arasındaki farka değinerek, “Geçmişle ilgili hafızayı iyi kullanamıyorsak, farkında olmadan turistlik, objelerle tüketilen bir şeye dönüşüyor” dedi. Kerem Piker, planlarda genel olarak ciddi sorunların olduğunu ve bunun imgesellik arayan projelere özel olmadığını belirterek jürinin özellikle güçlü bir imge üzerine kurulmuş bir proje aramadığını ekledi.

1. mansiyon kazanan projenin müelliflerden Can Günay, proje alanının belirgin bir eğimi olmaması ve çevre yapılarla ilişkisizliğinin kendisine yer görme sırasında fiziksel bir his oluşturmadığını belirterek, yer görmenin bu proje için ne kadar gerekli olduğunu sordu. Kerem Piker soruyu “Bir projenin yerini görmeden yapılabileceğine inanmıyorum, jüri olarak da bunu savunduk ve inisiyatif kullandık” şeklinde yanıtladı.

Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması Sergisi 29 Mayıs 2015 tarihine kadar Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre ve Fuar Merkezi’nde ziyaret edilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın