Hacıhüsrev’in ‘Sürgün’ Planı Yargıda

Romanların yaşadığı Hacıhüsrev Mahallesi’nin ‘riskli alan’ ilan edilmesiyle hazırlanan imar planında evlerin yerini, oteller, rezidanslar, AVM’ler aldı. Hacıhüsrev sakinleri imar planına karşı dava açtı.

İstanbul’da Romanların yaşadığı Hacıhüsrev’de mahalle sakinleri bölgede kentsel dönüşüm öngören imar planlarını yargıya taşıdı.

Mahallenin ‘riskli alan’ ilan edilmesinden bu yana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar planlarında 4 kez değişikliğe gitti. 6306 sayılı Afet Yasası kapsamında hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişiklikleriyle bölge kademe kademe ‘ticaret ve hizmet’ alanına dönüştürüldü, yapı yoğunluğu artırıldı. Mahallelinin yaşadığı ‘konut alanı’ kalktı, yerini oteller, rezidanslar, AVM’ler aldı. 7 Mayıs’ta askıdan inen son plan değişikliğiyle de bölgedeki park alanı meslek lisesine, sağlık tesisi ise camiye dönüştürüldü.

25 mahalle sakini, önceki imar planı değişikliklerinin iptal edilmesi için 10. İdare Mahkemesi’nde dava açarken, askıdan yeni inen son plan değişikliğine ise itiraz dilekçesi verdi. Mahalleli dilekçesinde “İtiraz konusu plan İstiklal Mahallesi’nin uzun yıllardır kurulu bulunduğunu ve Roman kökenli yurttaşların yoğunluğunu, mekâna bağlı oluşmuş yaşam kültürünü gözetmemiştir. Önerilen planla getirilen yapılaşma koşulları, sosyal doku ve mahallelinin geleneksel yaşam kültürü ile uyumlu değildir. İçerisinde bizlerin hayatını sürdürebileceği konut alanı yer almamaktadır” diye belirtti.

‘YAPI YOĞUNLUĞU ARTTI’

2002 tarihli Beyoğlu Dolapdere Piyalepaşa Bulvarı ve çevresi 1.Etap 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 2011’de onaylanmış 1/1000’lik uygulama imar planı ise yerleşik nüfusun yerinde kalmasını öngören ‘özel proje alanını’ içeriyordu.

Bir Umut Derneği’nden şehir plancısı Özgür Temiz, ‘riskli’ ilan edilen alana ‘ticaret ve hizmet’ fonksiyonu verilmesiyle konut alanının yerine rezidans, otel, motel, lokanta gibi ticari fonksiyonlara sahip yapıların yapılmasının önünün açıldığını söyledi.

Bögedeki yapı yoğunluğunun arttığına da dikkat çeken Temiz, “Eskiden 2 emsal olan bütün alanı 2,5 emsal haline getirmiş durumdalar. 11 metrekarede 0,25 emsal artırımı öngörülüyor. Eski sağlık tesisisini küçültüp mahallenin bir köşesine koymuşlar, sonra onu da dinin tesis alanına dönüştürmüşler. Küçülte küçülte avuç içi kadar bıraktıkları parkı da meslek lisesi alanına çevirdiler. Plan değişikliği yapılacaksa bunun zorunluluğu açıklanmak zorunda” dedi.

Hacıhüsrev, İstanbul’da Romanların ilk yerleşim yerlerinden biri. Bölgede 60-70 yıldır yaşayan mahalle sakinlerinin tapu tahsis belgesi, hisseli tapusu bulunuyor. Polat İnşaat’ın otel, rezidans ve kongre merkezinin yer alacağı projesi için 45 dönümlük arazisi mavi bariyerlerle çevrelenmiş, ancak alanda henüz inşaat yok. İnşaat şirketi alanda parsel toplamaya devam ediyor.

‘ELEKTRİĞİNİZ, SUYUNUZ KESİLECEK’

Mahalle sakinleri bölgede ‘çantacıların’ faaliyetinden şikâyetçi. İsmini vermek istemeyen bir mahalle sakini, “Mahalleye müteahhit firmaların aracıları gidip geliyor. Oturmaya inat ederseniz mahallede elektriğiniz kesilecek, suyunuz kesilecek, hissenizi satın diyorlar. Bölgenin 15 yıldır dönüşeceği söyleniyor, son 6 yıldır yıkıldı yıkılacak diye bekliyoruz” diyor. Bir diğeri ise mahallenin ‘suç yuvası’ gibi gösterilmesinden şikâyetçi: “Burası uyuşturucu yuvası, hırsızlık yapılıyor, deniyor. Bizi bu şekilde buradan çıkarmak istiyorlar.”

Etiketler

Bir yanıt yazın