Gururumuz Otoparklarımız!

Miami'de yıldız mimarların tasarımlarını şehrin her yerinde görmeniz mümkün. Özellikle de bir arabanız varsa.

Günümüzde kentler ünlü mimarların tasarımlarını toplamak için adeta yarışıyor. Gökdelenler, konut projeleri yaptırarak, master planlara büyük ofislerin imzalarını attırarak kentleri mimari sergi salonlarına dönüştürmeye başladık. Fakat Miami bunu diğer kentlerden biraz farklı yaparak öne çıkmanın bir yolunu buldu. En yüksek gökdeleni yaptırarak değil de, kentin belli başlı bölgelerinde yıldız mimarlara yaptırdıkları otopark alanları ile farklı ve gurur duyacakları bir kentsel tasarım stratejisi yakaladılar.

Miami Sahili’nin tasarım ve planlama stratejisi olarak kurguladığı otopark alanları medyada da dünya çapında büyük bir ilgi uyandırdı ve başlıbaşına bir turizm faaliyeti doğurdu. Son olarak Zaha Hadid Architects’in bir otopark tasarlayacağı kesinleşen ve yine mimarlık camiasında büyük bir heyecan yaratan Miami’de Frank Gehry, Herzog de Meuron, Enrique Norten (TEN Arquitectos), Perkins&Will’in olmak üzere bir çok ünlü mimarın ve ofisin tasarımları bulunuyor.

“Bu yapılanlar Miami’nin kendini mimarlık camiasına tanıtması için büyük bir şans”

“Bu Miami’nin kendini mimarlık camiasına tanıtması için büyük bir şans oldu” diyen Miami Belediye Başkanı Matti Bower, “Ünlü tasarımcılara, şehrin otopark ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile yaptırdığımız alanların tasarımı ile otoparkların kendileri birer destinasyon haline geldi. Her biri başlıbaşına ikonik birer yapıya dönüştü. Hepsi birer sanat yapısı işlevi görebilir. Bayan Hadid’in eşsiz modern tasarımlarının da bunlardan birisi olacağına eminiz ve kendisi ile çalışmaktan çok mutluyuz,” diyerek çalışmaların kent için önemini belirtiyor. Otoparkları “Gurur listemiz: Otoparklarımız!” olarak tanıtıyor.

Tabii bütün bu tasarımların en temelinde Lincoln Caddesi’nde öngörülen gelişmeler var. Yapılan tüm projeler, cadde üzerinde geliştirilen diğer otel, kültür merkezi vb diğer projelerin yaratacağı ticari ve kültürel aktivite ile artacak otopark ihtiyacını karşılamak adına planlanmış.

Hadid’in tasarımının, Miami’nin otoparklar ve garajlar konusundaki iddasının dünya çapındaki çıtayı yükselterek devam ettirmesi bekleniyor.

Zaha Hadid’in tasarlayacağı otopark Collins Park ayrıca, Lincoln Road Mall, Miami Kongre Merkezi ve Frank Gehry’in yeni tasarladığı Yeni Dünya Merkezi’nden sadece birkaç blok ötesinde olacak.

Şimdi gelin bu otoparklara biraz daha yakından bakalım.

Frank Gehry Pennsylvania Caddesi Otoparkı

Otopark yine Gehry tarafından tasarlanan, 700 kişi kapasiteli konser salonuna sahip, Yeni Dünya Merkezi-Amerikan Orkestra Akademisi binasına ek olarak yapıldı. Zemin kat hariç tüm binanın cephesi GKD metal mesh panellerle kaplı. Gehry mesh tasarımı için, akademi kampüsü ile estetik bağlamında bir bütünlük sağlandığından iyi bir tercih olduğunu söylüyor. Cepheler akşamları LED ışıkları ile aydınlatılarak, farklı renklere bürünüyor ve Gehry’e göre bu binaya dinamik bir yapı kazandırıyor.

6 katlı otopark 557 araba kapasitesine sahip. Konser salonuna hizmet etmesinin yanında kamuya da açık olan otopark aynı zaman da zemin katında alışveriş birimlerini de barındırıyor.

Herzog de Meuron 1111 Lincoln Caddesi Otoparkı

Çoğu kişiye Brezilya mimarlığını çağrıştıran otoparka için Herzog, “tropikal modernizm”den etkilendiklerini söylüyor. Karma kullanımların da olduğu binada en güzel manzaraya sahip cepheye ise yine otopark alanları yerleştirilmiş. 300 arabalık park alanına sahip otoparkta, zemin kat ve terasta sayıları değişmekte olan restoranlar ve dükkanlar bulunuyor.

Arquitectonica 7. Cadde Bale Salonu Otoparkı

1996’da akımın öncü yapılarından sayılabilecek 1.000 kişilik otoparkın özellikle yerel halk tarafından en çok sevilen özelliği kullanılan peyzaj ögeleri. Yeşil ögelerin, çok basit bir müdahele ile yükseltilmiş her mimari artifikatın insan üzerindeki olumsuz etkilerini azaltabileceğinin güzel bir örneği olduğunu düşünüyorlar.

Enrique Norton (TEN Arquitectos) Drexel Caddesi Otoparkı

5 katlı yapı 17 bin metrekare alışveriş alanına sahip. TEN Architects’ten Enrique Norton’un tasarımı olan yapı Miami’nin kalbi olan Lincoln Caddesi’nin Derexel ile kesişiminde bulunuyor.

Perkins&Will 18. Cadde Şehir Otoparkı

7 katlı 654 araba kapasiteli otoparkı, Annex Şehir Kompleksi’nin bir parçası fakat kamuya da açık. 38 bin metrekarelik alana sahip otoparkın Meridian Caddesi’ne olan cephesi camdan bir perde gibi örülmüş. Amaç ise büyük bir kapalı otopark imgesini geçirgen bir cephe ile herkesin erişebileceği bir alana dönüştürmek.

Kapalı otopark konusunda yaratıcı olunabilindiğini görmek güzel değil mi?

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın