Günlük Bisiklet Hareketlerini Gösteren Harita

Bisiklet kiralama duraklarından başlayan kent içi yolculukları gösteren city flows interaktif harita enstalasyonu, ziyaretçilerin New York, Londra ve Berlin'deki bisiklet hareketliliğini karşılaştırmasını sağlıyor.

Almanya’nın Postdam kentindeki Urban Complexity Lab, New York, Londra ve Berlin’deki akıllı duraklardan kiralanan bisikletlerin hareketlerinin haritalandığı cf city flows projesine ev sahipliği yapmış. Ekrandaki haritalarda hareketleri izleyen ziyaretçiler, bisikletlerin gün boyu çizdiği izlere bakarak, kentlerin ölçeklerini; farklı kent dokularını karşılaştırabiliyor. Örneğin, New York’un grid, Berlin’in ise organik kent dokularına sahip olduğunu algılıyor. Farklı kentlerin bisiklet paylaşım sistemleri de karşılaştırılabiliyor. Tasarımcılar, harita altlıklarının tasarımında Nolli Map‘ten esinlenmişler. 

Haritanın üç izleme modu var: Seçilen zaman dilimlerinde kent genelindeki hareketleri gösteren citywide view, seçilen istasyonlar arasındaki hareketleri gösteren station view ve aynı kentte seçilen 3 istasyon arasındaki hareketliliği gösteren small multiple view.

Projenin tasarımcıları Till Nagel ve Christopher Pietsch, görselleştirme çalışması için elde ettikleri verileri hangi kaynaklardan bulduklarını; araştırma aşamalarını anlattıkları sunumlarında belirtmişler. Zaten haritanın amacı da ziyaretçilere kent dokusunu hızlıca algılama imkanı sunmanın yanı sıra, bisiklet paylaşım sistemlerini görselleştirmenin yaygınlaşmasını sağlamak. Bu anlamda veri kaynaklarını açıkça ifade etmeleri de benzer projeler geliştirmek isteyen araştırmacılar için oldukça motive edici:

Kaynak: cf.city flows

Etiketler

Bir yanıt yazın