Güney Arizona Çölü’nde Ters Piramit Formunda Bir Yapı

Atelier David Telerman tarafından tasarlanan McNeal 020, Meksika sınırına yakın, Güney Arizona Çölü’nde bulunan bir yapı. Yapının mimarisi çevredeki manzara ve çölün enginliği ile diyalog kuruyor.

Fotoğraflar: Iwan Baan

Yapının geometrisi, ters çevrilmiş bir piramitten oluşuyor. Arazideki zemin kazılmış ve ortası kare şeklinde olan bir yapıyla kapatılmış. Piramidin tepesinde ise çatıdan uzanan ve coğrafyanın zeminine dokunan çeşitli uzunluklarda dört hat bulunuyor. Ayrıca merkezdeki boşluğun içinde kapıya ve içeriden gelen ışığa doğru bakan bir oturma elemanı bulunuyor. Yapıdaki tüm elemanlar yerinde dökme betondan yapılmış.

Yeraltına doğru gömülü durumda olan yapı siz ona doğru yürürken yavaş yavaş beliriyor. Doğu tarafından alana girildiğinde beton hatlar fark ediliyor ve onları takip ederek merdivenlere ulaşabiliyor. Merdivenler oturup beklemek için, içine girilebilecek merkezi bir boşluğa açılıyor. Günün sonunda ise içeri giren ışık, zeminden duvarların köşelerine kadar uzanıyor. Merdivenlerden yukarı doğru çıkarken de kişi giderek çölü keşfediyor ve zeminin görüntüsü göz hizasına ulaşıyor.

Sadeliğine rağmen yapı neredeyse basit bir şekilde doğa ve manzara arasındaki kontrastı ifade etme eğiliminde. Doğa, ışık huzmeleriyle işaretlenmiş beton merdivenlerden inerken kademeli olarak kayboluyor. Manzara ise kendi enginliğinde, kırmızımsı zeminde ve en uçtaki dağlarda yeniden ortaya çıkıyor. Bunların yanında çatıya bağlanan hatlar üzerinde yürünürken düşme korkusu duyan insan kendi vücudunun dikey formunu ve kırılganlığını hissediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın