Güneş, Işık ve Rüzgarın Engelsiz Ulaştığı Ev

Nic Brunsdon tarafından tasarlanan East Fremantle House, Perth şehrinin banliyösünde tarihi bir kır evine bağlamsal olarak uyumlu ek bir yapı.

Bu evin en önemli kısmı özellikle güneş, ışık, ses ve rüzgarın engelsiz ulaşabildiği kuzey kısımdaki boş alanda yer alıyor olması.

Ek yapının kuzey cephesindeki biçimi basit ve doğrusal. Binanın güneydeki kütlesi ise “bahçe odası” konsepti ile görkemli bir yaşam alanı oluşmasını sağlıyor. Evin kuzey cephesi sürgülü kapılarla çevirili olup tüm alanın dışarıya açılmasına ve evdeki yaşamın tüm alanı kaplayacak şekilde taşmasına izin veriyor.

Güney cephede yardımcı program ögeleri “yığınlar” olarak ifade ediliyor. Bunlardan bazıları üçgen bir baca, bir sanat duvarı için kuzeye bakan kavisli bir kabuk, mutfak için üstten aydınlatma…

Ev dört kısım ile ifade ediliyor; mevcut tuğla kır evi, giriş bağlantısı, zemin ve ilk kat ilavesi. Giriş bağlantısı karanlık, sert ve görkemli bir görünüme sahip ve kütleler arasındaki bağlantıyı iyileştirme noktası olarak işlev görüyor. Girişte sol tarafta restore edilmiş mevcut kulübe; sağ tarafta ise aydınlık ve açık olan bahçe odası, yaşam alanları bulunuyor. Üst kısımda mafsallı saçaklar ve yatak odası yer alıyor.

Zemin katın tamamı beyaza boyalı, yapı malzemesi olarak tuğla veya kalıp beton kullanılmış. Zemin, projenin tavanda hafif çerçeveli doğal ahşaplara dönüşmesiyle sonlanıyor.

Bu proje, kuzey bahçesini arazideki ilk tasarım noktası olarak tanımlıyor, bina bahçenin yanında ikincil bir hale geliyor. Kütlelerin yanında boşluk oluşturan bahçe, projeye ölçülebilir ve kayda değer bir kolaylık sağlıyor. Gökyüzü ile oluşturulan bağın günlük aile yaşamının ritimlerini, kalıplarını ve kalitesini şekillendirebileceğini gösteriyor.

Etiketler

Bir cevap yazın