Günay’dan İnönü Stadı ve İstanbul Modern Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İnönü Stadı ve İstanbul Modern ile ilgili açıklama yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İnönü Stadı ile ilgili olarak, ”Önümüzdeki günlerde stadın tarihi eser niteliğini koruyacak şekilde, İstanbul’un ilk kültür varlığı niteliğini koruyacak şekilde, denizden biraz daha mümkün olduğu kadar içeriye çekilmiş şekilde, boyutlarını büyütmeksizin ve altına herhangi bir AVM sokmaya kalkmaksızın bir spor kompleksi, ama aynı zamanda tarihsel ve sanatsal değeri olan bir spor kompleksi olarak yeniden ihyası konusunda bir ortak projede çalışacağız” dedi.

Okan Üniversitesi’nin düzenlediği ”Kültür Turizmi ve İstanbul” konulu panelde yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günay, Newsweek Dergisi’nin, Türkiye’nin, tarihi eserlerinin yurt dışından iadesiyle ilgili çabasını ”milliyetçi” bir söylemle sunan haberin hatırlatılması üzerine, tarihi, kültür varlıklarını korumanın, ”milliyetçilik” diye suçlanacak bir yaklaşım tarzı olmadığını söyledi.

Günay, bunun kendine, dünyaya, tarihe saygının doğal sonucu olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ”Bizden herhangi bir biçimde geçerliliği tartışılır belgeyle gitmiş olan eseri tartışma konusu yapmıyoruz. Bizden hiçbir belgeye dayanmaksızın, tam anlamıyla çalıntı tarzında götürülmüş olan eserleri bir müze, envanterinde bulunduruyorsa ve bu müze bizimle bir işbirliği talebinde bulunuyorsa, önce eserin bize verilmesini istiyoruz. Bu tabi Batı’nın birçok müzesini rahatsız ediyor. Çünkü sadece Türkiye’den değil, Mısır, Suriye, Irak, Yunanistan, Balkan ülkelerinden bu şekilde götürülmüş çok sayıda eser var bu müzelerde. O yüzden bir kamuoyu karartması yapmaya çalışıyorlar ve yakışıksız bazı tabirler de kullanmışlar. Kendilerine hak ettikleri cevabı önümüzdeki günlerde elbette vereceğim.

Orada bir başka cümle arası suçlama var, ‘bizim arkeolojik kazıları, eserleri geri almak için bir baskı unsuru olarak kullandığımız’ söyleniyor. Bu tamamen gerçek dışıdır. Biz arkeolojik kazılarla müzelerdeki, envanterdeki eserlerin geçerli belgeye dayanıp dayanmamasını dikkatle ayırıyoruz.”

Türkiye’de yerli ve yabancı 200’e yakın arkeolojik kazı olduğunu, ister yerli ister yabancı olsun, dikkatli bir gözle irdelediklerini ifade eden Günay, geçen yıllarda bakanlığın yaptığı incelemeler sonucunda bazı yerli ve yabancı kazıları iptal ettiğini, bu arada da bazı yabancı kazı başkanlarına da Cumhurbaşkanı’nın huzurunda teşekkür plaketi verdiğini anlattı.

İnönü Stadı
Ertuğrul Günay, İnönü Stadı ile son gelişmelerin ne olduğunun sorulması üzerine, başından itibaren İnönü Stadı’nın yerine bir AVM, bir rant merkezi yapılmasını doğru bulmadığını, tarih içinde de İnönü Stadı’nın yerinin gelecek için son derece sıkıntı verici olabileceğini belirterek, en azından stadın spor kompleksi olarak mevcut haliyle ancak iyileştirilerek korunabileceğini söylediğini bildirdi.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman’la nezaket gösterdiğini ve kendileriyle birlikte Çin’e kadar geldiğini dile getiren Günay, ”Sayın Başbakan ve benimle görüştü, karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Önümüzdeki günlerde, stadın tarihi eser niteliğini koruyacak şekilde, İstanbul’un ilk kültür varlığı niteliğini koruyacak şekilde denizden biraz daha mümkün olduğu kadar içeriye çekilmiş şekilde, boyutlarını büyütmeksizin ve altına herhangi bir AVM sokmaya kalkmaksızın bir spor kompleksi, ama aynı zamanda tarihsel ve sanatsal değeri olan bir spor kompleksi olarak yeniden ihyası konusunda bir ortak projede çalışacağız” diye konuştu.

Bir gazetecinin ”Berlin’deki model mi uygulanacak?” sorusu üzerine Günay, Berlin’deki modelin önlerinde olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ”Ama Berlin’deki model, Roma Kolezyumu veya stadın özgün, o deniz tarafındaki tarihi duvarlarının biçimi ki bizim elimizi bağlayan geçmiş kararlar da var. Tescil edilmiş bir varlık ve eski yapıya uygun olarak yapılması gerekiyor. Yani boyutları büyütülemez, altına bir AVM yapılamaz. Sanıyorum, Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşımı da bu, sayın Başbakan’ın talimatı da bu. Bu doğrultuda bir çalışma yapacağız. İstanbul, böylece hem bir spor yapısının bir deprem sırasında bir tehlikeden kurtulmasını sağlamış olacak hem de o vahaya yakışır bir tarihsel ve doğal dokuya yakışır, daha düzgün bir mimariyi, bir mimari eseri İstanbul’a kazandırmış olacağız. İstanbul’un artık daha estetiğe, daha zerafete ihtiyacı var.”

Tartışmaların son bulup bulmadığı yönündeki bir soru üzerine Günay, umutlu bir yılda olduklarını, bu konuyu ne kadar az tartışma konusu yaparlarsa o kadar çabuk sonuç alacaklarını söyledi.

İstanbul Modern
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, ”Galataport Projesi’ nedeniyle İstanbul Modern’in yerinden kaldırılabileceğine” ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine, bu konunun daha önce kendilerine çeşitli biçimlerde geldiğini ifade ederek, ”İstanbul Modern’in içinde bulunduğu binanın tescilli olmadığı, kaldırılması gerektiği” konusunda önüne bazı raporların geldiğini kaydetti.

O bölgede kaldırılması gereken öncelikli çok yapının olduğunu belirterek, şunları söyledi: ”Bunların arasında İstanbul Modern, İstanbul’un kültür yaşamına en fazla katkı yapan yapıdır. O yüzden İstanbul Modern ile ilgili kalıcı bir formül üretmeksizin İstanbul Modern’i tehlikeye sokacak bir yazıyı bizim bakanlıktan çıkaramayacaklarını defaatle söyledim. Bunu İKSV’nin yöneticisi arkadaşlarım da biliyor. Şu anda basında yazdığı gibi, Kurul’un aldığı bir yıkım kararı yok. Hatta Kurul’un resmen yaptığı bir görüşme de yok. Projenin bütününü inceleyeceğiz. Ben de Dolmabahçe’den Kılıç Ali Paşa Camii’ne kadar, hatta Karaköy’e kadarki muhdes yapıların kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.”

Günay, İstanbul Modern’in 8 yılını doldurduğunu, kentin kültür ve yaşamına önemli katkılarda bulunduğunu ifade ederek, ”İstanbul Modern ile ilgili daha iyi bir formül bulmadıkça mevcut yapıya kimsenin el sürmesine, Bakanlık olarak izin ve imkan vermeyiz” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın