Gün ışığı her projede farklı anlamlarla karşımıza çıkar

Günün ve yılın zamanına, iklim ve coğrafyaya göre gün ışığının karakteri değişir. Bu nedenle, yapılardaki gün ışığı ihtiyacı ve tasarımı bölgesel ihtiyaçlar doğrultusunda değişiklik gösterir. Hem mimarlığın hem de insan yaşamının temel ihtiyacı olan gün ışığı, her projede kendine farklı yerler ve anlamlar bulabilir.

Dağın zirvesinde bir dağ

Alpler’de bir dağ evi, Bozen/İtalya

Sasso Nero dağ kulübesi, deniz seviyesinden 3.026 metre yükseklikte dağın doğal çöküntüsü üzerine inşa edilmiş bir dağ kulübesidir. İlk dağ kulübeleri, Alman dağcılık kulüpleri tarafından 19. yüzyılın sonlarında sadece yerel taşlarla ve şehir evleri kopyalanarak inşa edilmiştir. Proje mimarları Stifter + Bachmann’ın amacı, yeni bir tipoloji icat etmek veya özel bir estetik stil yaratmak değildi. Evin 180 derecelik panoramik manzara ve pencere yerleşimi gibi mekansal özelliklerinin çoğu, çevredeki doğayla titiz bir şekilde bütünleşme sağlandığı için elde edilmiştir. Zemin katta mutfak ve marangozun yanlarına monte edilen VELUX ürünlerine uyacak şekilde inşa edilen üç büyük pencereli geniş bir yemek alanı vardır. Pencereler, üç farklı tablo gibi görünür: taş bir duvar, kuzeydeki plato ve yan taraftaki zirve. Pencerelerin tablo gibi görünmesi anlayışından dolayı açıklıklar, çok bilinçli bir şekilde yerleştirilmiştir. Tablo gibi birer penceresi olan birinci ve ikinci kat yatak odaları ranzalarla verimli bir şekilde döşenmiştir. Çatı katında ise tam boy yer yataklarının sıralandığı geniş bir oda bulunur.

Daha fazla bilgi için: https://www.velux.com.tr/profesyoneller/dunya-dan-projeler/yeni-bina-dag-tepesinde-dag

Gün ışığı ve yeşil çatılar

Kooperatif konutlar, Erdeven/Fransa

Çevre dostu, düşük karbon emisyonlu, yalnızca yerel malzemelerden, evin gelecekteki misafirlerinin yardımıyla inşa edilen bir yapı. Les Pieds Verts (ışık ve gölge evi), ofisleri j+e Architectes olan Benjamin Jardel ve Nicolas Epaillard’ın da aralarında bulunduğu üç aile tarafından tasarlandı.

Üç daire, ortak alan ve bir ofis alanının yer aldığı dört ünite, bolca güneş alan seralarla birbirinden ayrılıyor. Sebze tarhı hariç tüm ortak alanlarda bitki örtüsü olarak yabani otlar mevcuttur. Her evin farklı bir şekilde tasarlanmış terası ve kendi bahçesi vardır. Dört birimin tamamı -üç daire ve ofis alanı- iki kata yayılır. Üst kat aydınlatmaları için ise sadece VELUX çatı pencereleri kullanılmaktadır.

Daha fazla bilgi için: https://www.velux.com.tr/profesyoneller/dunya-dan-projeler/gunisigi-ve-cayirlar

Üzüm bağı altında bir balo salonu

Bir şaraphane genişletme projesi, Osterfingen/İsviçre

İsviçre’nin kuzeyindeki Schaffhausen Kantonu’nun yeşil tepelerinde, Ren Nehri’nin yakınlarında, üzüm bağlarının ortasında eski bir ambar bulunuyordu. Bu ambar dört asırdır şarap yapımı ve depolama amaçlarıyla kullanılmıştır. Binanın yalnızca kendisi değil, üzüm bağlarının içinde bulunduğu yol da tarihi bir değere sahiptir. SPPA Architekten, şaraphanenin genişletilmesi projesinde eski ambarın tarihi şeklini mümkün olduğunca korumaya çalışmıştır. Herhangi bir cephe açıklığı eklememiş, yalnızca dış cephedeki ahşap kalaslarla uyum sağlayacak yeni bir giriş kapısı taktırmıştır. Odanın yan tarafında ısıtma sistemi olmayan bir sahne ve asma kat yer alır, bu alanların ise yalnızca zeminini yenilemiştir. Burada çatı pencereleri; eğim oldukça dik olduğundan, ışık şaftları üzerine, oda tavanının çok daha yukarısına konumlandırılmıştır. Bu şaftlar ideal ışık dağılımı için açılı olarak tasarlanmış ve bu nedenle çatı pencereleri iç taraftan neredeyse görünmeyecek şekilde konumlandırılmıştır.

Daha fazla bilgi için: https://www.velux.com.tr/profesyoneller/dunya-dan-projeler/bag-altinda-balo-salonu

VELUX Çatı Pencereleri hakkında detaylı bilgi için: velux.com.tr

Etiketler

Bir yanıt yazın