Guggenheim Şantiyesi’nde Emek Hırsızlığı

Abu Dhabi Saadiyat Adası'ndaki şantiyeler işçilere "Cehennem buradan daha iyidir" dedirtiyor.

Saadiyat Adası dünyaca ünlü şantiyelere ev sahipliği yapıyor. Abu Dhabi uzantılı Louvre, Guggenheim müzeleri, Sheik Zayed Ulusal Müzesi gibi yapılarla Abu Dhabi’nin kültür merkezi olarak tasarlanan, Gehry, Hadid gibi ünlü mimarlara tasarlattırılan bu adadaki şantiyelerde yaşanan emek hırsızlığı kısa aralıklarla Gulf Labor*, Occupy Museums gibi çeşitli aktivist gruplarca ifşa edilse de durum değişmiyor. 

Son olarak Amerikalı sanatçı Molly Crabapple’ın “Mutluluk Adasının Köleleri” başlığıyla yayınladığı, işçilerle ropörtajlarını da barındıran yazısında Guggenheim, Louvre ve NY Üniversitesi şantiyelerinde çalışan göçmen işçilerin durumunu aktardı. Durum senaryoları oldukça ürkütücü. Ayda sadece 150 ile 300 dolar arasında ücret alan işçiler zaten kendi ülkelerinde bu işi bulabilmek için binlerce dolar masraf yapmış olarak geliyor Abu Dhabi’ye. Pasaportlarında uyguladıkları işlemlerle geri dönmelerini engelledikleri bu işçiler bazen işe başlamak için aylarca bekletiliyor ücret verilmeden, bazen de anlaşılan ücretin sadece yarısını alabiliyor – düzenli maaş ödemesi tabii ki yapılmıyor.

Crabapple göçmen işçilerin şantiyelerde karşılaştıkları bu sorunları bir de Guggenheim Müzesi’ne aktarmış. Yönelttiği sorularda, Guggenheim Müzesi’nin inşaatın ne kadarından sorumlu olduğundan, aylık ücretlere, iş bulma ajanslarına ödenen ücretlerin geri ödenip ödenmediğine kadar çeşitli noktalara değinmiş. 

Gelen cevaplarda öncelikle Gulf Labor‘a üye olup olmadığı sorgulanan Crabapple’ın en sonunda aldığı cevapta ise ne yazık ki işçilerin durumları ile ilgili hiçbir açıklama bulunmayışı, kurumların bu koşulları nasıl yarattığına dair ipuçları barındırıyor. 

Kurumlar ve devletler 3 maymunu oynamaya devam ettikçe yerel ve uluslararası hukuk kurallarını çiğneyen bu koşullar hiç değişmeyecek ve milyonlarca liraya malolan yeni dünyaya ait bu yapılar muhtemelen hiçbir zaman aklanamayacak.

Bu konuda daha fazla okumak isterseniz, Gulf Labor adlı grubun web sitesine göz gezdirebilirsiniz.

*Gulf Labor: Sanatçı ve aktivistler tarafından 2011 yılında kurulan, Abu Dhabi Saadiyat Adası’ndaki göçmen işçilerin çalışma koşullarını düzeltmek için biraraya gelmiş bir koalisyon.

Etiketler

Bir yanıt yazın