Gücünü Ahşaptan Alan Bir Barınak

Architectural Association School of Architecture’dan beş öğrenci, okulun Design + Make programı kapsamında Dorset’in ormanlık alanı içinde, kerestelerden oluşan bir barınak inşa etti.

Okulun Dorset kentindeki Hooke Park Kampüsü’nde inşa edilen “Sawmill Shelter”, okula ait kereste biçme makinesini kar ve yağmurdan koruyor.


Fotoğraflar: Valerie Bennet, Evgenia Spyridonos, Kevin Kim

Barınak tasarlanırken, mevcuttaki 50 metrekarelik beton zemin ve korunacak olan makinenin çalışma mekanizması göz önünde bulunduruldu. Ormanlık araziden elde edilen kızıl sedir keresteleri ile, 11 metre uzunluğunda heykelsi bir gölgelik oluşturuldu.

Kafesteki her bir çıta, ahşabın genellikle göz ardı edilmiş gücünü simgelercesine, iki tona kadar gerilme kuvvetini kaldırabiliyor.

Ekipteki öğrencilerden En-Kai Kuo, temel araştırmaya bir ek olarak, çalışmadaki yapısal sütunları oluşturmak için ağaçlarda geniş çaplı buhar bükme yöntemini inceledi. Göknar ağacından yapılma on sekiz öğe, gölgeliğin bir ucunu desteklemek için kullanıldı ve ağaç gövdelerini andıran bu öğeler aracılığı ile tentenin ormanla bütünlük kurması sağlandı.

Hazırlanmış olan bu zarif gölgelik, yük dağılımını destekleyebilmek adına her iki ucunda gerilen kablolar ve bir çelik çerçeve ile desteklenirken çatı, CNC desenli kontrplak ile desteklenen alüminyum panellerle kaplandı.

Proje, hem inşaat malzemesinde hem de ısı enerjisindeki verimliliği en üst düzeye çıkarmak için kampüste yürütülen girişimin bir parçasını oluşturuyor. Design + Make öğrencilerinin açıklamalarına göre ayrıca bu çalışma, hafif kerestenin konstrüksiyon sürecindeki potansiyelleri üzerinde ekibin devam eden araştırmalarının aşamalarından biri.

Tente, kampüsün akademik merkezini oluşturacak olan yeni konferans salonu ve kütüphanenin inşaat aşamalarında kullanılacak olan strüktürel sistemlerin deneysel bir prototipi. Çalışmada ana amaç, hem kar hem de rüzgara dayanıklı, antiklastik bir yüzey yaratımında kereste kullanımının sınırlarını test etmekti.

Etiketler

Bir yanıt yazın