Guangming Köyünde Deprem Sonrası Yeniden Yapılanma Projesi

The Chinese University of Hong Kong, 2014 yılında meydana gelen depremden sonra yıkılan binalar için yenilikçi, sıkıştırılmış toprak bina sistemini kullanarak prototip ev tasarladı.

2014’teki Ludian depreminden sonra, Guangming Köyündeki yerel sıkıştırılmış toprak binaların çoğu yıkılmış.

Köylüler, yeniden yapılanma döneminde tuğla-beton evler inşa etmeyi tercih etmişler. Bununla birlikte, inşaat malzemelerinin fiyatı hızla artmış ve yerel halkın çoğu için karşılanamaz hale gelmiş.

Bu proje, köylülerin maddi olarak karşılayabilecekleri ve sahip olabilecekleri güvenli, ekonomik, konforlu ve sürdürülebilir bir yeniden yapılanma stratejisi sağlamak için geleneksel sıkıştırılmış toprak yapı teknolojisine yenilik getiriyor.

Yenilikçi sıkıştırılmış toprak bina sisteminin teknolojisini ve bina performansını doğrulamak üzere yaşlı bir çift için bir prototip ev inşa edildi.

Yaşlı çifte sınırlı bir arazide, rahat ve sanatsal bir yaşam ortamı sağlamak için tasarım, yaşam alanları ve yarı açık alanlarla bütünleştirilmiş. Binanın ısıl performansını iyileştirmek için çift camlı pencereler ve yalıtımlı çatı kullanılmış.

Sismik performansı iyileştirmek için, duvarın bileşenleri kil, kum, çim vb. kullanılarak iyi bir şekilde ayarlanmış.

Yapısal bütünlüğü iyileştirmek ve dikey çatlamayı önlemek için duvara çelik kalıplar ve beton şeritler eklenmiş.

Beton şeritler, toprak cepheyle bütünleşecek şekilde duvarın içine gizlenmiş.

Sarsma masası deneyinin sonucunda, sıkıştırılmış toprak binanın sismik performansının önemli ölçüde iyileştiği ve yerel sismik yönetmelikleri karşılayabildiği gözlenmiş.

Yeniden yapılanma projesinde “3L” (yerel teknoloji, yerel malzemeler ve yerel işçilik) stratejisi kullanılmış. Sonuç üç açıdan özetlenebiliyor:

Çevresel boyutta, konutların çevresel etkileri en aza indirilmiş. İyi ısıl ve günışığı performansı, düşük operasyonel enerji tüketimini garanti ediyor.

Ekonomik boyutta, inşaat ve işletme maliyetleri bölge sakinlerinin karşılayabileceği seviyeye indirilmiş. Köylüler, evleri esas olarak insan gücü ve basit araçlarla inşa etmişler. Gelecekte evleri kolayca iyileştirip bakımını yapabilir ve bu teknolojiyi geçimlerini sağlama aracı olarak kullanabilirler.

Sosyal boyutta, yerel sakinler tüm yeniden yapılanma sürecine tamamen dahil olmuşlar. Kırsal yeniden yapılanmayı desteklemek için yerel yönetim ve çok disiplinli üniversite kaynakları kullanılmış.

Ekip, bina performansını basit bir strateji ve yerel malzemelerle iyileştirerek, yerel geleneksel sıkıştırılmış toprak inşaat yöntemini ve yaşam tarzını korumuş.

Sonraki aşamada, bu anti-sismik toprak inşa sisteminin, Güneybatı Çin’deki daha kırsal projelerde uygulanması hedefleniyor.

Bu stratejinin aynı zamanda yerel yeniden inşa politikaları ve sıkıştırılmış toprak yapı standartları için rehberlik sağlaması bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın