Grönland’da UNESCO Tarafından Yaptırılan Bir Cam Enstalasyon

Grönland’da, Kuzey Kutup Dairesi’nin hemen üzerinde, Konstantin Ikonomidis tarafından UNESCO için tasarlanan yapı yer alıyor.

Yunan asıllı İsveçli mimar Konstantin Ikonomidis tarafından tasarlanan Qaammat (eskimo dilinde “Ay”), Grönland’da 100 kişilik nüfusa sahip Sarfannguit köyünün yukarısındaki bir tepede inşa edilmiş.

Sarfannguit’in çevresi 2018’de UNESCO Dünya Mirası alanı ilan edilmiş ve 2019’da UNESCO, Ikonomidis’i bölgeye kalıcı bir enstalasyon yapması için görevlendirmiş. İtalya’da üretilen iki kavisli cam tuğla duvar, Grönland’da yaşayan Eskimoların ayrıldığı iki ana koldan biri olan Inuit topluluğunun yerel halkla bağlantısını anmak üzere tasarlanmış.

Mimar çalışmalarının Sarfannguit sakinlerinin hayatlarını, hayallerini ve geleneklerini gerçekten yansıttığından emin olmak istemiş. Projeyi tasarlamadan önce yerel halktan doğa hakkında konuşmalarını, doğanın onlar için ne anlama geldiğini ve doğayla ilişkilerinin ne olduğunu anlatmalarını istemiş. Gelen yanıtların içerisinde güç duygusunun yanı sıra bir kırılganlık olduğunu da gören mimar dağların kayalarının aksine ve aynı zamanda buz yansımasına bir övgü olarak cam kullanmaya karar vermiş.

Kalıcı olan Qaammat enstalasyonu sürekli değişmek, şeffaflık, ölçek ve ağırlıkla oynamak, gerçeküstülük hissi vermek ve aynı anda izleyicinin bakış açısını değiştirmek, birleşmek ve hatta çevreleyen topografya içinde kaybolmak algılarını yansıtacak şekilde tasarlanmış. Kavisli duvarları, iki dar açıklığı şekillendirerek, aynı anda hem yakınlığa hem de açığa çıkmaya izin verirken aynı zamanda geçmiş ile günümüz arasındaki bağlantıyı da sembolize etmek üzere hayata geçirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın