Grimshaw ve Architekton, Arizona’da Bir Araştırma Tesisi Tasarladı

Grimshaw Architects ve Architekton tarafından tasarlanan ve resmi adı Rob and Melani Walton Center for Planetary Health olarak bilinen bina, çöl kampüsündeki bilim ve araştırma bölgesinin en son üyesi. Ekip, merkezin tasarımının "esneklik, alana özgülük ve ilhamdan kaynaklandığını" belirtiyor.

Grimshaw ve Architekton, Arizona State University (ASU)’ndeki  Rob and Melani Walton Center for Planetary Health’i tasarlarken kayalar ve saguaro kaktüsleri gibi doğal unsurları incelemiş.

Akademik bina, ASU’nun Phoenix metropol bölgesinin bir parçası olan Tempe’deki ana kampüsünde yer alıyor 26.106 metrekarelik bir alanı kapsayan bina, gıda, su, enerji ve iklim değişikliği gibi konulara odaklanan bir dizi araştırma enstitüsüne ev sahipliği yapıyor.

Bir geçit binası olarak tasavvur edilen bina, kampüsün kenarında büyük, üçgen bir alanı kaplıyor. Bir taraf büyük bir araç kavşağına bakarken, diğer taraf hafif raylı sistem durağı ve tren raylarının yanında yer alıyor.

Cepheler yeşilimsi camdan ve cam elyaf takviyeli betondan (GFRC) yapılmış ten rengi, kıvrımlı bir ekrandan oluşuyor. Güneş kırıcının tasarımı, bölgeye özgü saguaro kaktüsünden ipuçları alıyor.

Alüminyum kanopiler, bina ve avlu için ek gölge sağlıyor. Bazı bölgelerde, binaların alt katları girintili ve çevresinde gölgeli bölgeler oluşturuyor. Ekibin tarihi bir kanalı korumaya ihtiyaç duyduğu diğer alanlarda, bina yerden yukarı kaldırılmış ve kalın pilotlarla desteklenmiş.

Alan, uzun zaman önce Hohokam yerli halkı tarafından tarımsal amaçlarla oluşturulmuş olan kanalın yanı sıra nitrojen, gaz, buhar ve su hatları da dahil olmak üzere dikkate alınması gereken bir dizi karmaşık unsura sahipmiş. Sonoran Çölü’nde yer alan Tempe’de yaz aylarında sıcaklıklar düzenli olarak 38 dereceyi aştığı için yerel iklim de proje açısından önemli bir husus haline gelmiş.

Merkezde laboratuvarlar, derslikler, konferans salonları, ofisler ve sosyalleşme, çalışma ve yemek yeme alanları ile ayrıca 389 kişilik bir oditoryum da bu merkezde yer alıyor.

Ayrıca binada Global Institute of Sustainability, Institute for Human Origins, the Global Futures Initiative ve School of Sustainability dahil olmak üzere bir dizi araştırma enstitüsü yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın