Grid Bambu Pavyonu

Vietnamlı mimar Vo Trong Nghia, Sidney'deki SCFA Gallery'de sergilenmek üzere bambu ağacından grid sistemli bir pavyon tasarladı.

“Yeşil Merdiven” isimli pavyon Vietnam’a özgü bambu merdivenlerden kurgulanmış grid bir sistemden oluşuyor.

Pavyonda, çelik kadar dayanıklı bir malzeme olan bambunun yapısal özelliklerini sergilemeyi amaçlayan mimar, enstalasyonda bambu çubuklar ve içi bitkiyle dolu sepetler kullandı. Nghia, “21. yüzyılın yeşil çeliği” olarak tanımladığı bambunun Vietnam’da bol miktarda yetişen ve hızla büyüyen ucuz ve dev bir yeşillik türü olduğunu, her birinin de 1 dolar gibi cüzi bir fiyata temin edilebileceğini ifade ediyor.

2 ay boyunca doğal akarsularda işlemden geçmesi gereken merdivenler Avustralya’ya götürülmeden önce Vietnam’da üretilmiş.

Merdivenler düzenli bir grid oluşturması için iple birbirine bağlanmış ve içinde çeşitli bitki ve çalı türlerinin olduğu sepetler basamaklara eklenmiş. Ziyaretçilerin aralarında dolaşabildiği sepetlerin üzerindeki şeffaf plastik, güneşten korunabiliyor.

Nghia projesini, mimarlığın doğayı kentlere geri getirmesine yardımcı olacak bir model olarak gördüğünü ifade ediyor, özellikle de kendi ülkesinde..

Mimar sözlerine şöyle devam ediyor:
“Vietnam’da kentsel büyüme ülke genelinde doğal çevrenin harap olmasına neden oldu. Sadece 5,35 kilometrekarelik yeşil alana sahip -bu da tüm şehrin sadece yüzde 0,25’ine tekabül ediyor- Ho Chi Minh kentinde nüfus yaklaşık 10 milyona ulaştı. Bu sorunu mimarların çözmesi gerekiyor.”

Nghia, Paddington’daki SCAF Gallery’ye “Kaçak Yapılar” programı için bir pavyon tasarlamak üzere davet edilen dördüncü mimar.

Başlangıçta Avustralya’daki Queensland Eyalet Kütüphanesi’nde inşa edilen ve sonrasında Sidney’e taşınan enstalasyon 10 Aralık 2016 tarihine kadar SCAF Gallery’nin bahçesinde gösterilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın