Gri Kent Peyzajını Hangi Renge Boyasak?

Lang-Baumann'dan yeni moda: Sokak Boyamak

Sabrina Lang ve Daniel Baumann 1990’dan beri Lang-Baumann adı altında birlikte çalışan İsviçreli ve Amerikalı iki sanatçı. İkisi de kendilerine sergi yeri konusunda limit koymuyorlar. Kamusal alanlardaki büyük ölçekli yaratıcı işleriyle tanınıyorlar. Atıl kalmış kamusal alanlara mimarlığın ve tasarımın elementleriyle oynayan mobilyalar, duvar boyaları, heykeller ve enstalasyon gibi bir dizi yerinde sanat eseri ile müdahele ediyorlar.


Sokak boyaması #7

Tasarımları; ulaşılmayan merdivenler, şişerek büyüyen ve binalardan taşan parazit heykeller, çatıları ve köprü altlarını işgal eden alışılmamış büyüklükte sanat eserlerini içeriyor. Şehir onlarla bir anda büyük bir tuvale dönüşüyor. Her zaman şaşırtıcı ve istilacı olan çalışmaları, bir şekilde onları barındıran kentsel ve kırsal alanlarla mükemmel uyum sağlıyor.

2003’ten beri farklı yerlerde tamamlanmış 6 eseri olan Lang-Baumann, 7. enstalasyon serisini Fransa’daki Rennes’te yapıyor. Rennes’in kalbinde bulunan Jules Simon Caddesi boyunca yapılan hazırlıkların 25 Mayıs 2014’e kadar şehri renklendirmesi bekleniyor.

Sokak boyaması #7 (2013), Çağdaş Sanat Üretim ve Dağıtım Merkezi 40mcube ve PHAKT-Colombier Culturel Center eş ortaklığı ve imzasıyla Rennes halkı ve İsveç Sanat Konseyi Pro Helvetia’nın desteğiyle üretildi. Yol çizgisi boyaları kullanılarak yapılan 59×3.7 m boyutlarındaki çarpıcı sanat eserinin şaşırtıcı geometrileri cesaretle Rennes Sokakları’nı belirginleştiriyor.

Bir cümbüş içindeki yüksek aerodinamik formlar, kelimenin tam anlamıyla etrafındakilerden bağımsız ortaya çıkan bir çeşit sokak halısı yaratarak gri kentsel bağlamı sekteye uğratıyor. Geleneksel bir ortamda yapılan çalışmalar kalıcı kodlanmış tabelalamadan ibaretken, Lang-Baumann’ın çalışmaları bizi çevreyle etkileşime girmeye davet ediyor.

 

İlk bakışta belirsiz görünen çizgiler bir süre sonra okunabilir olmaya ve tanıdık gelmeye başlıyor. Kentsel mekan algısı farklılaşıyor ve mekanı yeniden keşfetmemizi, yeni peyzajlarla karşılaşmamızı, şehre yeni bir perspektiften bakmamızı sağlıyorlar. Lang-Baumann çalışmaları bütün absürtlükleriyle alalade kent peyzajını; renkli, şiirsel ve ütopik bir alana dönüştürüyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın