GREAT CITY – Sürdürülebilir bir Uydu Şehir Hayali

Chengdu için tasarlanan Sürdürülebilir Uydu Şehir'in inşasına bu yıl başlanıyor.

Sürdürülebilir kentsel yerleşmelerin esaslarından biri olarak kabul edilen kompakt yerleşme dokusu  Çin için yeniden yorumlandı. Kentsel bir öneri niteliğini taşıyan uydu şehir, kırsal bölgelerdeki gelişme alanlarında uygulanabilecek bir model olarak öneriliyor.  Beijing Vantone Real Estate adında özel bir geliştirici için Şikago temelli ofis Adrian Smith + Gordon Gill Architecture tarafından tasarlanan 1.3 kilometrekare büyüklüğündeki Great City (Büyük Şehir), yoğun bir kent merkezini ve toplam alanın %60’ını teşkil eden yeşil alanı barındıran gelişme alanında, yaşayanların 10 dakikalık yürüme mesafesinde tüm kent merkezi hizmetlerini alması esasına dayanarak planlanmış.

Mimarı Gordon Gill tasarımı, en önemli kent sorunlarını işaret eden bir proje olarak tanımlanıyor. Alanın “yerleşme çevresindeki peyzajı kucaklayan yoğun ve dikey bir şehir olarak” gelişmesi amaçlanmış.

Mimari ekibe göre oluşacak yerleşme bu ölçekteki geleneksel yerleşmelere göre %48  daha az enerji ve %58 daha az su tüketiyor, %89 daha az katı atık üretiyor ve %60 daha az karbondioksit üretiyor. Chengu ve diğer küçük yerleşmelere toplu taşıma sistemleri yolu ile bütünleşmesi planlanan yeni şehir, Çin’in diğer bölgeleri için bir prototip olarak düşünülmüş.

Çin’de otomobil ile ulaşılan uydu kentlerin yayılması ile giderek artan karbon emisyonu üretimi ve yüksek enerji tüketimi sorununa yanıt olarak önerilen bu kentsel yerleşme formu, aynı zamanda eğitim, ticaret, kültür tesisleri ve tüm alt yapılarını sürdürülebilir sistemler ile sağlayarak, ekolojik ayak izini azaltmayı ve yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyor.

Proje sekiz yıllık yapım sürecinin ardından yaklaşık 30.000 aileye ve toplamda 80.000 kişiye ev sahipliği yapacak. Yaşayanlar aynı zamanda yerleşme içinde çalışma imkanı bulacaklar.

Proje alanı çevresindeki mevcut tarım alanlarını korunmuş ve proje alanının da %60’ını yeşil alan ve tarımsal üretim yapılabilecek alanlar olarak planlanmış. Planlama alanında 320 dönümlük kentsel alan 480 dönümlük tampon bölge ile çevrelenmiş. Vadiler, su kütleleri ve topoğrafyanın oluşturduğu eşikleri de kapsayan bu bölgenin ise yapılaşmanın yayılmasının önüne geçeceği düşünülüyor. Yapılı alanın %15’i parklara ve peyzaj alanlarına ayrılmış. Alanın %25’i ise yollar, yaya yolları ve altyapı alanlarına ayrılmış durumda.

Bu öneriye gelen en önemli eleştiriler geçtiğimiz dönemde 64 bin civarında boş konut olduğu iddia edilen Çin’de yeni uydu kentleri teşvik ediyor olması ve diğer uydu kentler gibi bir hayalet şehire dönüşeceği.

Etiketler

Bir yanıt yazın