Göztepe İstasyonu Yıkılacak mı?

Haydarpaşa-Gebze Banliyö Hattı'na ait tarihi Göztepe İstasyonu'nun yıkılacağı haberi kent gündemini sarstı.

Marmaray çalışmaları kapsamında yenilenecek banliyö tren hattında yer alan, Haziran 2013’ten bu yana hizmet vermeyen istasyonların yıkılacağı tartışması gündeme oturdu. Bunlardan yıkımı kesinleşen istasyonlardan biri de Göztepe Tren İstasyonu olarak duyuruldu.

Hürriyet’te yer alan habere göre Marmaray çalışmalarına aktif olarak katılan İspanyol OHL firması Göztepe İstasyonu’nu yıkıp yerine yeni ‘modern’ bir istasyon yapacak. Bu haber üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan yapılan resmi açıklamada ise “Göztepe tren istasyonu yıkılmayacak ve olduğu gibi muhafaza edilecektir. Mevcut istasyonun 400 metre batısına Marmaray Projesi kapsamında yeni ve modern bir istasyon inşa edilecek ve o istasyon kullanılacaktır” ifadelerine yer verildi.

Müze Projesine Ulaştırma Bakanlığı’ndan Red

Bu haber üzerine gün içerisinde sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda Kadıköy Belediyesi, Kadıköy’deki tren istasyonlarının müze-kültür merkezi olarak kullanılması konusundaki taleplerinin Ulaştırma Bakanlığı tarafından reddedildiğini açıkladı.

Göztepe İstasyonu Yıkılacak mı?

kentvedemiryolu.com sitesinde yer alan habere göre Marmaray çalışmaları kapsamında Haydarpaşa-Gebze ve İtanbul-Ankara arasında bulunan 29 istasyon yıkılacak, 6 istasyon ise kullanım dışı kalacaktı. Bu hat üzerinde kalan tescilli atölyeler, alt ve üst geçit, tüne, anıt ağaç gibi birçok eserin Demiryolu Mirası olarak korunması konusunda 2007’de İCOMOS, BTS ve Mimarlar Odası tarafından İstanbul Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulularına gerekli başvurular yapılmış.

Bu girişimin üzerine TCDD tarafından 2008 tarihinde yazılan bir yazı ile Halkalı Gebze arasında hangi istasyonların yıkılacağının sorulması üzerine inşaatı yapmakla görevli müteahhit Avrasya Ortak Girişimi’nden gelen cevapta yıkılacak ve korunacak istasyon yapılarının listesi açıklanmış, bu listede Göztepe Tren İstasyonu yer almamıştı.

Korunacak yapılar arasında yer alan Göztepe İstasyonu için hazırlanan projeye göre istasyon kızağa alınıp tünel geçişi genişletilecek, ancak eski istasyon yeni proje kapsamında kullanılmayarak yeni istasyon Feneryolu’na doğru kaydırılacak.

O Simge Yapı Böyle Ortaya Çıktı

Göztepe Tren İstasyonu’nun ilk yapısı 1872’de Haydarpaşa-Pendik hattının açılışından sonra inşa edilen iki katlı ahşap istasyon binasıydı.

Ancak o yıllarda Feneryolu’ndan kalkan tren Göztepe’ye gelirken oldukça dik bir rampayı tırmandığı için ıslak ve karlı havalarda tren yolda kalırmış. Bu durumu ortadan kaldırmak amacıyla o rampayı düzeltmek zorunlu olmuş, tren yolu kazılarak seviyesi 11 metre kadar aşağıya indirilmiş.

Yol 11 metre aşağıya indirilince istasyon binası yukarıda bir setin üzerinde kalmış, yolcuların inip binmesinde yaşanacak zorluk göz önüne alınarak, 1915 yılında bugünkü kâgir istasyon binası inşa edilmişti.

Yeni İstasyon binası inşa edilirken daha önce hemzemin geçit olarak tren yolu ile kesişen Bağdat Caddesi’nden gelen yolun geçebilmesi için de bir köprü gerekmiş, köprü ile birlikte yeni İstasyon binası da diğer hatboyu istasyonlardan farklı olarak köprü gibi tren yolunun üzerine inşa edilmişti.

İstasyon binasının yenilenmesinden sonra, eski istasyon binası lojman olarak kullanılmaya başlanmış.

Göztepe İstasyonu için İmza Kampanyası

Konuya duyarlı vatandaşlar Change.org üzerinden hemen bir imza kampanyası başlattı. “Bu yıkımlarla, kentin ve kentlinin anıları da alaşağı edilmekte, hafıza kayıplarına neden olunmakta. Lütfen istasyonla birlikte hafızamızın da yıkılmasına izin vermeyin.” diyerek başlatılan kampanyaya buradan destek verebilirsiniz.

Kaynaklar: http://lcivelekoglu.blogspot.com.tr/ ve http://kentvedemiryolu.com/

Etiketler

2 yorum

  • cetin-taygun says:

    Tarihi Göztepe İstasyonunun adı üstünde “tarihi”. Tarihi özellikleri olan binaları yıkmak şart mıdır? Projeler bu tarihi eserler gözönüne alınmadan mı yapılıyor ?
    İstanbul sadece Sultanahmet ve Ayasofyadan oluşmuyor. Tarihi bir kentin parke taşları bile tarihidir.
    Dünyanın heryerinde binlerce benzeri bulunan İspanyol merdivenleri yıkılıp yerine alüminyum küpeşteli bir merdiven yapılımıyor.
    1870de yapılan tren yolu 140 yıldır yenilenmeden kullanılabiliyorsa 2 yıl daha bekleyip doğru düzgün bir proje hayata geçirilebilirdi ve 140 yıldır duran Göztepe İstasyonu böylece ilelebet yerinde durabilirdi.

  • arman-akdogan1 says:

    Bu konuda ne çelişkili haberler var basında, projenin kendisi hala düzgün bir şekilde halka sunulmamış vaziyette. Etki açıklamasının zayıflığına bakın. Bir paragraf. Tüm Göztepeliler apartman yenileyip metrekare peşinde. Ayrıca Hicaz demiryolu boyunca nekadar çok oldup olmadığı hiç önemli değil. Yörede yaşayanların belleğine kazınan, birlikte yaşadıkları tarihi bir bina. Yıkılmaması için herzaman çare bulunabilir.
    http://rktr.co/1kbahQd

Bir yanıt yazın