Gösteri Burada İzlenir

Dün ilk kez basına gezdirilen Zorlu Center Performans Merkezi'nin bitmemiş hali bile hayli şaaşalı. 2262 kişi kapasiteli salonu bulunan merkez sonbaharda açılıyor.

İstanbul nihayet, eksikliği epeydir hissedilen, görkemli bir performans sanatları merkezine kavuşuyor. Zorlu Gayrimenkul’ün Zincirlikuyu’da 2.5 milyar dolar yatırımla hayata geçirdiği ve alışveriş merkezi, rezidanslar, ofisler ve Raffles İstanbul Otel’i bünyesinde barındıran Zorlu Center’ın, gazetemizin kültür sanat sayfalarını ilgilendiren bölümü Performans Sanatları Merkezi (PSM), bu sonbaharda kapılarını açacak. Dün, Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında gezip görme fırsatı bulduğumuz alan (şantiye de diyebiliriz), bir ‘inşaat’a göre bile oldukça şaaşalı işletmeciliğini Broadway’in asırlık şirketi Nederlander Worldwide Entertainment’ın üstlendiği; toplamda 300 milyon dolara mal olan bu merkez, 50 bin metrekare kapalı alana sahip ve iki ana sahneden oluşuyor. Fosforlu yeleklerimizi ve baretlerimizi giyip bir seyirci gözüyle teftiş ettiğimiz 2262 kişi kapasiteli büyük salon 552 metrekarelik bir sahneye sahip; ancak esas “büyük” olan 1052 metrekarelik sahne arkası; ki mekânı dünya standartlarına taşıyan da bu. Avrupa’nın tam LED aydınlatma sistemli ilk salonu olan bu sahnenin yüksekliği 36 metre; sahne üstü tavan taşıma kapasitesi ise 46 ton. Ana sahne, asansör sistemi ile 4,5 metre aşağı inebiliyor ve 70 kişilik bir orkestra için performans alanı sunabiliyor. Yüksek teknolojik özelliklerle, müzikalden klasiğe, konserden baleye farklı etkinliklerin akustiğini ve ihtişamını yansıtabilecek şekilde tasarlanan Büyük Sahne, oturma kapasitesi, sahne ölçüleri ve teknik donanımlarıyla dünyanın en iyi birkaç salonu arasında yer almaya aday gösteriliyor. 738 kişi kapasiteli Küçük Salon’un 132 metrekarelik sahnesi ise özellikle akustik konserler ve tiyatro etkinlikleri için uygun.

Tabanlıoğlu Mimarlık & Emre Arolat Mimarlık imzasını taşıyan Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nin girişindeki merdivenler ise Siena Meydanı’ndan esinlenerek mini bir amfi tiyatro gibi tasarlanmış. Böylece sadece bilet alıp gösterileri izleyenlere değil, merkezi ziyaret eden herkese açık küçük bir performans alanı da oluşturulmuş. Bu alan performans sergilemek isteyen genç sanatçılara da açık tutulacak. Hatta her gün bir ücretsiz yerli gösteri sunulması da planlar arasında.

Ennio Morricone Geliyor

Dünyanın sayılı kültür ve sanat merkezleri arasında yer almaya hazırlanan ve konserler, bale ve dans gösterileri ve dinletilerden oluşan bir programa ev sahipliği yapacak Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi, klasiklerle açılacak. Zorlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, Nederlander’ın yöneticilerinden Robert Nederlander, Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even ve Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi Genel Müdürü Ray Cullom’ın katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında, merkezin haziran ortasında açıklanacak olan ve yaklaşık 400 etkinlikten oluşan programının bir kısmı duyuruldu.

Programda, klasik ve deneysel müziğin yaşayan en büyük bestecilerinden Ludovico Einaudi’nin Türkiye’deki ilk konseri, Broadway’in efsane müzikali ‘Cats’, Moskova Klasik Balesi’nden ‘Fındıkkıran Balesi’, Luis Bravo’nun dünyaca ünlü dans şovu ‘Forever Tango’, ‘İyi Kötü Çirkin’in unutulmaz müziklerine imza atan Ennio Morricone’un veda turnesi kapsamındaki konseri, 2 Cellos, klasik müzik eserlerini, günümüz teknolojisiyle buluşturarak görsel bir şölen eşliğinde yeniden yorumlayan Classical Spectacular, sirk sanatındaki yenileşmenin temsilcilerinden ‘Cirque Éloize’, Okan Bayülgen’in Kavafis şiirlerini okuyacağı Yunan müziğinin dev ismi George Dalaras’ın Kavafis Project’i ve Sezen Aksu var. Şimdiden iştah kabartıyor…

Etiketler

Bir yanıt yazın