Görünmez Kentler ve Bir Noel Gecesi Kabusu

İzmir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bahar dönemi Temel Tasarım Stüdyosu'nda öğrenciler Italo Calvino'nun Görünmez Kentler isimli kitabında yer alan 55 kenti ve Amerikalı yönetmen Tim Burton'ın Noel Gecesi Kâbusu'ndan esinlenerek tasarım yaptılar.

Proje yürütücüleri olarak  İpek Ek, Özlem Taşkın Erten, Altuğ Işığan, Işıl Yıldırım ve Sinem Demirel Özer ile Zeynep Bavunoğlu, Şeyda Çobanoğlu, Alper Erem ve Müge Sever’in yer aldığı ARC 102 Mimari Tasarıma Giriş dersi kapsamında öğrenciler, Italo Calvino’nun Görünmez Kentler isimli kitabında yer alan 55 kenti ve Amerikalı yönetmen Tim Burton’ın Noel Gecesi Kâbusu isimli filminden yola çıkarak tasarladıkları karakter, yaşama mekânı ve senaryosunu içeren projeler tasarladılar.

Tasarımların yer aldığı “1 Dolu Tasarım: Volume 1” isimli sergi, 31 Mart – 7 Nisan tarihleri arasında İzmir Üniversitesi Sanat Galerisinde, 8 Nisan – 10 Mayıs tarihleri arasında İzmir Mimarlık Merkezinde, 12 Mayıs – 14 Mayıs tarihleri arasındaysa Adnan Saygun Sanat Merkezinde yer alacak.

Proje ve sergi içeriği üzerine:

Öğrenciler ilk projede, İtalyan gazeteci ve yazar Italo Calvino’nun (1923-1985) Görünmez Kentler (Le città invisibili; 1972) isimli kitabında yer alan 55 kentin görünür kılınması üzerine çalıştılar.

Amacı, tasarım dilini kullanarak metinden imgeye ya da sözden göze çeviri yapmak olan projede öğrenciler, tek kişi ya da ikişer veya üçer kişiden oluşan gruplar halinde çalıştı.

İkinci projede ise Amerikalı yönetmen, yapımcı ve şair Tim Burton’ın (1958 – ) Noel Gecesi Kâbusu (Nightmare Before Christmas; 1993) isimli filminden yola çıkarak, karakter, yaşama mekânı ve senaryosunun eş zamanlı tasarımı gerçekleştirilmiş.

Öğrencilerin bireysel olarak çalıştığı bu projede de yine göz ve söz arasında, ancak bu kez zaman kavramı da dâhil edilerek, farklı temsil araçları üzerinden bir tasarım çevirisi yapılması hedeflenmiş..

Sergide, Görünmez Kentler projesinden 14, Noel Gecesi Kâbusu projesinden ise 28 tasarım ürün yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın