Görülmesi Gereken Etkileyici Kentler ve Bu Kentlere Yolculuk

Şehirlerin görünümü tarihin her döneminde önemli bir yere sahiptir. Ülkeyi yöneten yöneticiler, kentlerin estetiğini artırmak ve daha iyi görünmesini sağlamak adına ciddi çaba sarf etmiştir. Bu çaba boş yere olmayıp yatırımcıları kente çekebilme amacı taşımıştır. Bununla birlikte ülkenin ne kadar gelişmiş bir medeniyet olduğu yerleşim yerinin estetiğine bakarak rahatlıkla anlaşılabilir. Hatta bu durumun günümüzde de aynı şekilde devam ettiği kolaylıkla söylenebilir. Gelin birlikte mimarisi ile öne çıkan en ünlü şehirlere göz atalım.

Modern anlamda şehirlerin ortaya çıkmasıysa 19. yy dayanır. Sanayileşen kentler sayesinde daha fazla iş sahası ortaya çıkmış ve bu nedenle kırdan kente yoğun göçler yaşanmıştır. Söz konusu göçü karşılamak adına çok katlı binalar inşa edilmiştir. Bu binalar her ne kadar farklı bir amaç için yapılmış olsalar da sonrasında şehrin estetik kimliğinin oluşması noktasında ciddi katkı sağlamıştır. Özellikle Avrupa, bu estetiğin hala başarılı bir şekilde korunduğu bölgelerden biridir.

Yirmi birinci yüzyıla gelindiğinde ise şehirleşme anlayışı çok farklı bir boyut kazanmış ve dünya adeta gökdelen inşa etme yarışına girmiştir. Yine tarihin her döneminde olduğu gibi bu devasa yapılarda ülkenin ekonomik refah seviyesinin ve medeniyetin ne kadar gelişmiş olduğunu gösterme amacı taşımıştır. Depreme karşı da oldukça dirençli olan gökdelenler, genellikle ülkenin sahil kentlerinde yoğunlaşmış ve böylelikle şehirle deniz manzarası birleşmiştir. Günümüzde gökdelenlerin boy gösterdiği hemen hemen tüm şehirler bu özelliği taşımakla beraber özellikle Dubai akla ilk gelen örnektir. Öte yandan Dubai, mimarisinde sadece modern çizgiler kullanılmamış ve geleneksel hatlara da büyük önem verilmiştir.

Dubai

Son 30 yılda en hızlı şekilde yükselen şehir unvanı Dubai’ye aittir. Eskiden küçük ve kendi halinde bir balıkçı kasabası olan şehir, topraklarında bulunan petrol sayesinde dünyanın en hızlı yükselişini yaşamıştır. Öyle ki şu an gayrimenkul sektörünün kalbi Dubai olarak değerlendirilmektedir. Mega kentte birbiri ardına yükselen dev yapılar bir yandan modern bir görünüm sergilemekte bir yandan da geleneksel izler taşımaktadır. Ziyaretçilerine lüksü iliklerine kadar yaşatan Dubai, aynı zamanda gökdelenlerin en yükseği olan Burç Halife’ye de ev sahipliği yapar; binanın yüksekliği tam olarak 828 metredir. Dubai mimarisi Burç Halife’ye ek olarak daha birçok mühendislik harikasını da hem bölge halkıyla hem de gelen turistlerle buluşturmayı başarmıştır. Eğer siz de bu mimarlık harikalarını yakından görmek ve lüksün en iyi halini yaşamak istiyorsanız, Dubai uçak bileti seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

Barcelona

Barcelona genellikle futboluyla dünya gündeminde kendine yer bulsa da oldukça farklı bir mimariye ve estetik görünme sahiptir. Bu estetik görünümün kaynağı ise yükselen gökdelenlerin aksine tarihtir. Tarihsel süreç içerisinde birçok farklı din ve kültürle etkileşimde bulunan Barcelona, kendi kültürünün içerisinde bunları sindirmiş ve günümüze kadar oldukça ilginç yapılar ortaya çıkmıştır. Bazıları Barcelona mimarisini, mimarinin fantezisi olarak ifade etse de şu bir gerçektir ki şehir, keşfedilmesi gereken birçok mimari sanat eserini bünyesinde barındırıyor.

Londra

Üzerinde güneş batmayan ülkenin başkenti olan Londra, diğer ülkelerle kara teması olmayan bir bölgede bulunuyor. Ulaşımın yalnızca deniz yoluyla sağlanabiliyor olması şehrin kendine has kültürünü muhafaza etmesini sağlamıştır. İngiltere’nin kalbi olan kent, dünyanın diğer birçok şehrine nazaran çok daha düzenlidir. İngilizlerin değişkenlikten uzak yapıları ve düzene gösterdikleri önemi şehrin hemen her yerinde görmek mümkündür. Londra mimarisini de klasik İngiliz mantığının dışında bırakmak oldukça zordur, zira ülke birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmakla beraber modern mimariyi reddetmez. Yani ülkede modern anlamda birçok bina örneği vardır ancak bu yapıların hemen hepsi İngiliz kültüründen ciddi anlamda etkilenmiştir. Eğer ki İngilizlerin yaşam tarzlarını merak ediyorsanız ve derin bir kültüre tanıklık etmek isterseniz, Londra’yı kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Londra, çok sayıda uçuş aldığı için dünya başkentleri arasında en ucuz uçuşların yapıldığı şehirlerden birisi olarak da bilinir ayrıca. Bu yüzden Londra uçak bileti seçenekleri muadillerine göre daha uygundur.

Paris

Aşıklar şehri Paris, hemen her sevgilinin el ele tutuşup keşfetmek istediği kentlerden biridir. Şehrin son derece düzenli bir şekilde tasarlanması ve adeta ziyaretçilerini 1800’lere ışınlıyor olması en bilinen özellikleri. Aslında birçok acı ve sancıyla yoğrulan kentin hikayesi eşsiz bir mimariye sahip olmasını sağlamış. Bu mimari eşine az rastlanır şekilde dünya tarihini etkileyen bir dönemden izler taşıyor. Ayrıca yapılarda Hıristiyanlık dininin derin anlamına rastlamakta mümkün. Sizde aşıklar şehrini ziyaret etmek ya da Paris’in hikayesine yakından şahitlik etmek isterseniz, Paris uçak bileti seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Paris mimarisinin sizi derinden etkileyeceğine gönülden inanıyoruz.

Etiketler

Bir yanıt yazın